Regionalna konferencija

U Neumu 13. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2015. u 11:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je danas počela 13. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative, međunarodne regionalne organizacije koja od 2000. godine doprinosi jačanju političke i ekonomske suradnje osam zemalja Jadransko – jonske regije i pruža podršku zemljama članicama ove inicijative koje su u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Na Konferenciji, čiji je domaćin Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH), okupili su se predsjednici i potpredsjednici parlamenata Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, koji su, u dvije sesije, raspravljaju, između ostalog, o povezivanju regije s ciljem jačanja održivog turizma, kao i o uključivanju parlamentarne dimenzije u realizaciji ciljeva Jadransko – jonske inicijative.

Pozdravljajući sudinike Konferencije, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović istakao je da je naša država, kao multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno društvo, snažno opredijeljena za europske integracije i regionalnu suradnju. 

Ocjenjujući da okupljanje predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative doprinosi jačanju nadzorne uloge parlamentarne dimenzije u procesu regionalnih i europskih integracija, predsjedavajući Džaferović poručio je da Bosna i Hercegovina značaj regionalne suradnje prepoznaje kao osnovni preduslov za uspostavljanje partnerskih odnosa, najprije sa susjednim zemljama, a potom i sa ostalim državama u Europi.

Dobrodošlicu sudionicima Konferencije u ime domaćina poželio je i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, koji je podsjetio na činjenicu da je naša država u Neumu organizirala ovakvu konferenciju i 2007. godine, kada je također predsjedavala Jadransko – jonskom inicijativom.

Predsjedavajući Čolak ocijenio je da je udruživanje u Jadransko – jonsku inicijativu otvorilo velike mogućnosti za unapređenje suradnje država članica na političkom, ekonomskom, sigurnosnom i svim drugim poljima koja doprinose ukupnom razvoju i poboljšanju kvaliteta života stanovnika regije.

U radu konferencije sudjeluju predsjednik Senata Italije Pietro Graso, predsjednik Državnog zbora Slovenije dr Milan Brglez, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, predsjednik Stalnog komiteta za ekonomske poslove Parlamenta Grčke Stefanos Samoilis i poslanik u Parlamentu Albanije Vangjel Doules.

Bosna i Hercegovina do lipnja ove godine predsjedava Jadransko – jonskom inicijativom, nakon čega će tu dužnost predati Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close