Monitoring ptica

U Hutovu blatu evidentirane 23,5 tisuće ptica; raritet dva orla ribara

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2015. u 23:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hutovom blatu na redovitom zimskom prebrojavanju, evidentirano je 23.405 ptica. Najviše je liski 16.628, slijede patke 5.353, pa kormorani i druge močvarice.

U odnosu na prošlu godinu ptica je manje za oko pet tisuća, za što Josip Vekić voditelj Službe zaštite okoliša Parka prirode Hutovo blato ima objašnjenje:

''Koncem prošle godine, pa sve do sredine mjeseca veliki dio Svitavskog jezera, odnosno Donjeg blata bio je zaleđen, čak i do 75 posto površine. To je potjeralo dio ptica s ovih prostora“, kaže Vekić.

Valja reći da je projekt zimskog prebrojavanja ptica u BiH obavljen u razdoblju od 7. do 20. siječnja. U Hutovom blatu brojanje je urađeno po lijepom i sunčanom vremenu, 13. i 14. siječnja. Inače, prebrojavanje se vrši u preko stotinu zemalja svijeta. Projekt u BiH koordinira Ornitološko društvo „Naše ptice“ iz Sarajeva.

Uz zaštitare Parka prirode i članove Društva ''Naše ptice'', u prebrojavanju na čapljinskom području, bili su uključeni i članovi LD ''Galeb'' i nevladinih organizacija.

Govoreći o obavljenom poslu mr Dražen Kotrošan voditelj brojanja, kaže: ''Već desetak godina vršimo zimsko prebrojavanje ptica u Hutovom blatu. U zadnje dvije godine situacija je puno bolja nego ranije, ptica je više što nas raduje. Poboljšana je situacija i u pogledu krivolova, smanjen je zahvaljujući zalaganju rendžerske ekipe s Josipom Vekićem''.

Kad je riječ o prebrojavanju ptica u BiH mr. Kotrošan naglašava: ''Od 2004. naše Društvo koordinira projekt. Treba reći da tradicija promatranja ptica u BiH u odnosu na zemlje u okruženju, kao što su Hrvatska, Srbija, Slovenije koje su imale na stotine aktivnih promatrača, nije postojala.Cilj nam je bio razvijati mrežu promatrača i suradnika koji će ići u ovakve akcije. Mogu reći da smo svake godine brojniji, otvaramo nova područja i nove vodotoke uključujemo u projekt brojanja ptica''.

Kao posebnost ovogodišnjeg prebrojavanja Josip Vekić voditelj Službe zaštite okoliša izdvaja dva orla ribara, bjelorepana ili štekavca, piše Večernjak.

''Baš smo imali priliku gledati kako lovi ribu. To je ujedno bio i najuzbudljiviji detalj. I ranije je on dolazio, ali sada smo uočili dvije ptice, jednu mladu i stariju. Cijelu zimu su na Donjem blatu, love liske i ribu. Ovom prilikom zamolio bi ribare i sve posjetitelje da ih ne uznemiravaju. Bilo bi nam drago da se trajno nasele'', kaže Vekić.

Prvi rezultati ovogodišnjeg brojanja ptica na razini BiH, bit će poznati koncem mjeseca. Kad je riječ o Hutovom blatu prema projekcijama ornitologa kapacitet je 50.000 ptica, što će reći da je trenutačno polovično ‘popunjeno’.

Međutim, to je znatno bolje nego prije tri četiri godine kada je broj ptica pao na sedam, osam tisuća, pa otud i zadovoljstvo trenutačnim stanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close