Javni bilježnik

U HBŽ-u radi samo jedan notar

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2016. u 17:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegbosanske županije postoji samo jedan javni bilježnik – notar, i to u Livnu, tako da su stanovnici drugih općina te županije, radi reguliranja svojih prava, prisiljeni ići u Livno ili neke njima bliže lokacije.

Većina Tomislavgrađana s tom namjerom ide u susjednu općinu Posušje, a prema broju stanovnika, zakonom je predviđeno da Tomislavgrad, kao i Livno imaju po dva javna bilježnika, a Drvar jednog.

Na upit prema Županijskom ministarstvu pravosuđa i uprave po pitanju navedenog, ministrica Mirjana Stojsavljević-Petraković je za Fenu kazala kako je Vlada Hercegbosanske županije od početka mandata aktivno radila na stvaranju svih neophodnih uvjeta kako bi se mogao raspisati natječaj za izbor te imenovanje notara.

''S obzirom na to da su se polovinom prvog mjeseca ove godine konačno stvorili svi uvjeti, Ministarstvo pravosuđa i uprave je u postupku pripreme teksta javnog natječaja koji će početkom drugog mjeseca biti objavljen u sredstvima javnog informiranja'', navela je ministrica.

Po pitanju evidencije osoba sa završenim notarskim ispitom, ministrica Mirjana Stojsavljević-Petraković je naglasila da ne vode takve evidencije te unutar njezinog ministarstva nije poznato koliko diplomiranih pravnika na području Hercegbosanske županije ima položen taj ispit.

Kopirati
Drag cursor here to close