Vlada FBiH

U Federaciji najveći broj malih poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2016. u 15:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada prihvatila je danas Informaciju o stanju razvijenosti sektora malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH i zadužila Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da zajedno s ostalim nositeljima razvoja MSP-a u Federaciji BiH, prema Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva u Federaciji BiH, prati stanje u ovoj oblasti i nastavi podržavati razvoj malog poduzetništva u Federaciji BiH.

Iz statistički obrađenih podataka vidljivo je da posljednje četiri godine (2011-2014.) MSP sektor u Federaciji BiH karakterizira pozitivan trend rasta vrijednosti ekonomsko-financijskih indikatora i poboljšanje efikasnosti poslovanja, mada pojedini indikatori stanja razvijenosti još nisu na nivou iz 2008. godine, priopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Najviše uposlenih u srednje kategoriziranim subjektima

Iz analize MSP sektora po strukturi poduzeća vidljivo je da je najveći broj mikro subjekata (13.188), a najmanji srednje kategoriziranih (1.408). Kad je riječ o broju uposlenih, proporcionalnost je obrnuta, pa je najveći broj uposlenih u srednje kategoriziranim subjektima (80.479), dok je najmanje u mikro subjektima (40.151).

U ukupnoj strukturi prihoda MSP sektora u 2014. godini, mikro subjekti sudjeluju s deset posto, mali s 34, dok srednji subjekti ostvaruju 56 posto ukupnog prihoda.

Analiza konsolidirane dobiti jasno ukazuje na problem poslovne neefikasnosti mikrosubjekata koji u kontinuitetu negativno posluju u periodu 2006.-2014. za razliku od srednjih i, posebno, malih subjekata, koji sudjeluju s 53 posto u ukupnoj ostvarenoj neto dobiti u 2014. godini.

Dinamika MSP sektora nije zadovoljavajuća jer je uočljiv negativan trend u broju novoregistriranih subjekata. Analiza po djelatnostima ukazuje na dominaciju trgovine iz perspektive ostvarenog prihoda, neto dobiti i broja zaposlenih.

Veliki potencijal iz perspektive navedenih indikatora predstavljaju propulzivne oblasti područja prerađivačke industrije poput proizvodnje prehrambenih proizvoda, gotovih metalnih proizvoda (osim marina i opreme), proizvoda od gume i plastičnih masa, proizvodnje papira i od papira, proizvodnje pića kao i prerada drveta i proizvoda od drveta i pluta, osim namještaja. Evidentan je i potencijal u području građevinarstva.

Ocijenjeno je da budući razvoj MSP sektora zavisi u velikoj mjeri i od institucionalne podrške kroz instrumente efektivnih politika. Usvojen je i Izvještaj o implementaciji Akcijskog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH“ za 2015. godinu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Vlada FBiH prihvatila informaciju o stanju u oblasti obrta

Vlada Federacije BiH prihvatila je danas na sjednici u Sarajevu informaciju o analizi stanja u oblasti obrta za period 2010-2014. godina, priopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je obavezano da predloži novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima i sačini izmjene i dopune Pravilnika o obliku i načinu vođenja Obrtnog registra i pojednostavi i skrati postupak prijave i odjave obrta.

Također, to ministarstvo je zaduženo da kreira i implementira adekvatne centralizirane baze subjekata obrta i MSP-a na nivou Federacije BiH putem web orijentiranih tehnologija i uspostavi sustav koji bi mogao biti distribuiran prema općinama s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja poslovnih subjekata, te dalju nadogradnju za razmjenu podataka između zainteresiranih strana i njihovu efikasniju komunikaciju.

Ovo je nužno kao preduvjet za kvalitetnu analizu postojećih resursa i uočavanje aktualnih trendova kako bi bilo omogućeno kvalitetnije planiranje i provođenje lokalnih razvojnih politika i unapređenja uvjeta privređivanja i praćenja njihove realizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close