Ćelam

U FBiH 329.509 osoba ima dionice

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2016. u 06:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište kapitala još je u fazi tranzicije, nije dovoljno razvijeno. Uzroci tome su mali obim prometa, nedostatak investitora na tržištu, nedovoljna javna ponuda vrijednosnih papira, zastoj procesa privatizacije, podijeljenost tržišta na entitete, izjavio je u intervjuu za magazin Start predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam.

Po njegovim riječima, ponuda tržišnog materijala i vrijednosnih papira je ograničena na dionice gospodarskih društava, na državne obveznice, odnosno obveznice FBiH koje su emitirane po osnovu unutrašnjeg duga i stare devizne štednje.

''Emisije novih vrijednosnih papira, posebno emisije javnom ponudom dionica u svrhu financiranja novih projekata, poslovanja i razvoja dioničkih društava, još su rijetke. U registru emitenata vrijednosnih papira upisano je 615 emitenata, od toga 577 gospodarskih društava i 38 banaka i osiguravajućih društava'', kazao je Ćelam.

Registrirano je 11 društava za upravljanje fondovima, 11 zatvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom i šest otvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom. Broj vlasnika vrijednosnih papira pravnih i fizičkih lica registriranih u Registru vrijednosnih papira u FBiH na dan 31.12. 2015. godine je 334.429. Domaćih je vlasnika 329.509, a stranih fizičkih i pravnih lica 4.920.

''Osnovni problem na tržištu vrijednosnih papira je ograničena ponuda različitih vrsta vrijednosnih papira, nedovoljan interes investitora i nelikvidnost. Prodaja državnog kapitala putem burze, koja se najavljuje od strane Vlade FBiH, pozitivno će utjecati na povećanje likvidnosti tržišta i povećati zanimanje investitora'', rekao je Ćelam za Start.

Kopirati
Drag cursor here to close