Cijene samo rastu

U EU cijene hrane niže, u BiH se jedva preživljava

Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2014. u 16:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene hrane u svijetu u srpnju ove godine dostigle su najniži nivo u proteklih pola godine, objavila je nedavno Agencija za hranu Ujedinjenih naroda. Na svjetskom tržištu najviše su pojeftinili žitarice, uljarice i mliječni proizvodi, piše Dnevni avaz.

No, dok cijene namirnica i prehrane u uređenim zemljama gdje stanovnici imaju daleko više plaće od bh. građana padaju, u našoj zemlji cijene godinama samo rastu.

Minimalci i nezaposleni

Iako statistika - u koju građani odavno ne vjeruju - nije zabilježila drastične skokove cijena, udruženja za zaštitu potrošača u BiH već dugo bilježe trend tzv. tihih poskupljenja, a samo tijekom posljednje dvije godine prehrambeni artikli u BiH poskupjeli su i do 34 posto.

Iako su time stvoreni uvjeti barem za usklađivanje najniže bruto odnosno neto satnice u BiH, do toga nije došlo i u istom razdoblju, a prosječna plaća povećana je za manje od tek četiri posto.

Sve je teže preživjeti s plaćom tek nešto višom od 800 KM, koliki je prosjek u BiH, s realnim izgledom da postane i manji. U tom prosjeku ima onih koji na ruke mjesečno prime i po nekoliko tisuća KM, dok je na drugoj strani vojska onih koji mjesečno prime tek 45 posto od prosjeka, koliko po zakonu iznosi minimalna plaća radnika.
No, upravo nekolicina onih koji mjesečno primaju plaće od po nekoliko tisuća KM pravi od statistike ''zbroj netočnih podataka'', pa nam i ne izgleda sve crno kao što jeste.

Još teže je onima koji su na minimalcu, a pretpostavlja se da minimalac prima skoro svaki treći radnik u BiH. Minimalna plaća bi, po definiciji, radniku trebala osigurati odgovarajući životni standard, odgovarajuću socijalnu sigurnost te naknadu za njegov rad. To je samo po definiciji, a u stvarnosti s najnižom neto plaćom, koja iznosi oko 350 KM, teško je osigurati i one najosnovnije potrebe, pa je lako pretpostaviti da su mnogi građani s ovim primanjima i gladni.

Posebna priča je preživljavanje više od pola milijuna nezaposlenih u BiH.

Opustošeni džepovi

Nažalost, predstojeći jesen i zima mogli bi biti najteži po standard običnih građana. Svibanjske poplave u kojima je nestao značajan ovogodišnji planirani prinos žitarica, povrća i voća također su jedan od faktora zbog kojih bi i najesen moglo doći do novih poskupljenja, a početak predstojeće školske godine, koji traži nova izdvajanja, dodatno će opustošiti džepove građana.

No, pitanje je koliko će Bosanci i Hercegovci moći izdržati taj novi pritisak.

Prema posljednjim podacima Europskog zavoda za statistiku - Eurostata, cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH iznose 75 posto od prosječnih u Europskoj uniji, a čak su i više nego u nekim zemljama EU.

 

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH iznose 75% od prosječnih u Europskoj uniji, a čak su i više nego u nekim zemljama EU

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim subjektima u BiH za lipanj ove godine iznosila 829 KM

Prosječna plaća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 529 KM

Prosječna neto plaća u građevinarstvu 541 KM

Broj nezaposlenih građana u BiH iznosi 546.739

 

Novi namet

Vlada Federacije BiH nedavno je donijela odluku koja će omogućiti prikupljanje sredstava po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.
Radi se o izdvajanju 1 feninga 'naknade za uspostavljanje rezervi naftnih derivata' za svaki litar goriva koje treba platiti krajnji korisnik kao cijenu na koju se ne obračunava PDV te koja je odvojena na računu. Posljednja naknada koja je nametnuta na sličan način je 'naknada za obnovljive izvore energije' i plaćaju je svi građani putem računa za električnu energiju.

Nepotrebno Vijeće

Vijeće za praćenje cijena FBiH osnovano je još prije nekoliko godina da bi, tobože, preventivno djelovalo i preduhitrilo poskupljenja. No, do sada nije opravdalo svoje postojanje. Sav posao Vijeća, koje je formirala Vlada FBiH, svodi se na evidentiranje rasta cijena, što već rade statistički zavodi, tako da je njegovo postojanje, faktički, bespotrebno.

S druge strane, iz proračuna se za rad tog vijeća, koje čini osam članova, izdvaja godišnje 8.000 KM!

Voda, telefonske usluge, cigarete, duhan
U mnogim županijama u FBiH, naročito u ovoj godini, poskupjeli su pitka i otpadna voda te komunalne usluge, iako se njihova kvaliteta ništa nije poboljšala. U ovoj godini poskupjele su i telefonske usluge. Nedavno je poskupio i rezani duhan, a nakon siječanjskog poskupljenja cigareta, neki proizvođači dizali su cijene svojih proizvoda i proteklih mjeseci. Fabrika duhana Sarajevo najavila je od narednog mjeseca više cijene nekih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close