Veterinarska stanica

U Bugojnu nema bruceloze

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2014. u 09:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teritoriji općine Bugojno nema bruceloze, potvrđeno je iz Veterinarske stanice u tome gradu.

U posljednjih šest mjeseci bugojanski veterinari uzorkovali su mnoga grla, a pregledi krvi životinja na brucelozu i testovi na druge zarazne bolesti rađeni su na Veterinarskom fakultetu Univerziteta Sarajevo.

''Na brucelozu je testirano 751 grlo krupne stoke, 32 koze, dva ovna i tri ovce. Kod grla krupne stoke uzeli smo 333 uzorka na leukozu, 490 uzoraka na mastitis, te 729 uzoraka na tuberkulozu. Urađeno je i deset uzoraka infektivne anemije konja. Na kraju je testirano i pet veterinara. Svi uzorci bili su negativni, čime je potvrđeno da na području Bugojna nema bruceloze'', kazao je Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

Apelirao je na inspekcijske i policiju da intenziviraju aktivnosti na provjeri stoke u transportu radi smanjenja zaraznih bolesti kod životinja.

''Nedavno smo počeli cijepljenje sitne stoke, koju vršimo svake godine. Ono što je veoma bitno za vlasnike ovaca i koza jeste da je vakcinacija besplatna. Zavisno od udaljenosti, plaća se jedino izlazak veterinara na teren, i to 15-20 KM. Vakcinacijom životinja starosti od 3 do 6 mjeseci, prvenstveno grla sitne stoke, smanjuju se mogućnosti za pojavu bolesti u stadima'', kazao je Bašić.

Kopirati
Drag cursor here to close