standardi

U BiH uvedena nova pravila o jajima, mlijeku i bezalkoholnim pićima

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2014. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U "Službenom listu BiH" objavljena su tri propisa o hrani koje je donijelo Vijeće ministara BiH, i to Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku.

Ovi pravilnici doneseni su na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta, objavljeno je iz Agencije.

Cilj donošenja Pravilnika o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima je usklađivanje pojedinih vrijednosti i pojašnjenja za pojedine vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića, te sprječavanje obmanjujućih radnji, krivotvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu.

Izmjenama je propisano, između ostalog, da deklaracija energetskog pića mora sadržavati sljedeće upozorenje: "Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama, niti se smije konzumirati sa alkoholom".

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište donesen je na inicijativu i zahtjev nadležnih organa, te jasnije propisuje dodjeljivanje oznake centra za pakiranje od nadležnog organa.

Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku produžava se rok primjene određenih odredbi, da bi se proizvođači mlijeka prilagodili zahtjevima EU, te se odredbe Pravilnika usuglašavaju s odredbama propisa "higijenskog paketa".

Agencija za sigurnost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani inicira, priprema i organizira izradu provedbenih propisa iz ovog zakona radi zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi s hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close