tržište (ne)rada

U BiH nema političke volje za reforme u zapošljavanju: Nemaš rođaka, nemaš posla

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2015. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasterećenje plaća, suzbijanje korupcije i stvaranje bolje poslovne klime samo su neke od točaka koje BiH treba provesti iz programa Sporazuma za rast i zapošljavanje, izjavio je voditelj novinarske radionice Sporazuma Ahmed Burić, naglasivši kako za provođenje takvih reformi ne postoji politička volja. On je u izjavi za Fenu, prije održavanja novinarske radionice na tu temu u Mostaru, ustvrdio kako reforme moraju biti provedene te je samo pitanje "hoće li ih naši političari potpisati ili će im one biti nametnute".

"Ta agenda će, na ovaj ili, onaj način, biti provedena samo je pitanje hoće li ispasti domaći proizvod ili će nam stranci opet nešto nametati", istaknuo je. Burić je upozorio i na korupciju pri zapošljavanju, posebice u državnoj službi, istaknuvši kako se u državne institucije gotovo nemoguće uposliti bez stranačke linije i gdje svatko zapošljava svoje rođake. On smatra kako je u taj krug užasno teško uči i da se opet ulazi, isključivo na korupcijski ulaz.

Korupcija je u dobroj mjeri zahvatila većinu pora našeg društva, a i građani i međunarodne organizacije shvaćaju kako je teško doći do posla u ovakvoj situaciji, odnosno poslovnom okruženju, istaknuo je Burić. Kao pozitivan primjer u zapošljavanju naveo je sajmove zapošljavanja pomoću kojih je do sada u Zenici zaposleno 1000 ljudi, a 850 u Banjoj Luci. Isti takav sajam održava se danas i u Mostaru.

Govoreći o Sporazumu za rast i zapošljavanje, Burić je naveo kako je on nastao iz inicijative koju su, između ostalih, uradila nekolicina ministara vanjskih poslova EU, a koja govori o zapošljavanju u segmentima u kojima investitori iz inozemstva ili domaće kompanije koje su napravile određene rezultate, mogu kroz određene programe i fondove EU-a zaposliti radnike u BIH.

Po njegovom mišljenju, na taj bi se način, s jedne strane, proširilo tržište, a s druge bi se pak strane povećala konkurencija čime bi i sama kvaliteta života građana bio bolji.

Sporazumom je predviđeno šest točaka koje se moraju ispuniti, a koje se odnose prije svega na rasterećenje plaća, odnosno smanjivanje doprinosa na plaće, usvajanja seta reformi tržišta kako bi se povećalo otvaranje novih radnih mjesta (unutar toga spadaju mjere po kojima se reguliraju plaće na osnovu vještina i učinka, umjesto staža).

Jedna od mjera je i mijenjanje poslovne klime. Naime, prema indikatorima poslovanja BiH je na 131. mjestu, te je u tom smislu potrebno skratiti vrijeme za dobivanje dozvola za pokretanju poduzeća te ubrzati postupak za dobivanje građevinskih dozvola i opskrbu električnom energijom.

Također je potrebno izvršiti reformu poduzeća, koja kod nas, kako tvrdi Burić, nisu reformirana zbog čega imamo jako slab privatni sektor i zbog čega su prisutne ozbiljne poteškoće u privlačenju stranih investicija. Po njegovim riječima još jedna stvar koja nas sve gazi jeste korupcija i socijalna zaštita gdje je potrebno socijalna davanja podijeliti, ne prema statusnom simbolu, nego prema potrebama.

Inače, današnja radionica je dio inicijative Ureda posebnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini (EUSR), s ciljem promocije javne rasprave o socio-ekonomskim reformama, što se provodila u 15 gradova u BiH tijekom svibnja i lipnja.

Inicijativa je proistekla iz Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji je objavljen u srpnju 2014. godine te poziva na izradu reformskog programa za Bosnu i Hercegovinu u Zaključcima Vijeća Europske unije iz prosinca 2014. godine.

Program Sporazuma za rast i zapošljavanje je program za one koji žele vidjeti bolju kvalitetu života u BiH, više radnih mjesta, povećanje ulaganja i bolje perspektive za mlade i sve građane ove zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close