Kršenje dječjih prava

U BiH je 80 posto djece siromašno

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2015. u 15:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko 80 posto djece u BiH je siromašno, pokazala je studija UNDP-a'', rekla je Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljuska prava na znanstvenom skupu Dani obiteljskog prava te navela višestruke primjere kršenja dječjih prava.

''Postoje županije u kojima nije osiguran pristup djeci za predškolsko obrazovanje, iako je to utvrđeno okvirnim zakonom. Znači izravno se krši zakon, a za to nitko ne odgovara'', rekla je Džumhur.

Navela je kako postoji veliki broj djece koja nisu upisana u matične knjige, te kako pitanje pristupa zdravstvenoj zaštiti nije regulirano ako je dijete starije od 15 godina. Rekla je da su djeca u BiH u različitom statusu kada je u pitanju pravo na dječji doplatak u RS-u i u FBiH.

Međunarodni znanstveni skup Dani obiteljskog prava ''Prava sredstva za smanjenje siromaštva djece'' okupio je pravne teoretičare i praktičare iz Bosne i Hercegovine i regije koji su iznijeli vlastita stajališta i razmatrali probleme vezane za temu Skupa.

''Skup je međunarodnog karaktera jer imamo za sudionike uvažene kolegice i kolege s pravnih fakulteta iz Srbije i Hrvatske. Domaći sudionici su s pravnih fakulteta svih javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini, osim što su ove godine izostale kolege s Pravnog fakulteta iz Bihaća. Zadovoljstvo nam je da su referenti i predstavnici Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva pravde BiH. Od praktičara, s kojima na ovaj način od početka ostvarujemo suradnju i razmjenjujemo iskustva, u radu skupa sudjeluju suci općinskih sudova, kojima se od ove godine sudjelovanje na Skupu uračunava u obavezne dane edukacije, te predstavnici centara za socijalni rad'', rekla je profesorica Suzana Bubić koja je na skupu govorila o siromaštvu djece i njegovim uzrocima.

Bubić je rekla da čim je dijete siromašno sva njegova prava se krše.

''Razlog odabira teme je težina problema siromaštva djece i hitna potreba njegovog rješavanja. U Bosni i Hercegovini siromaštvom je pogođen ogroman broj djece - prema podacima iz 2011. godine - 23,4 posto djece, a do sada je ova stopa sigurno porasla'', dodala je Bubić.

Skup je organizirao Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju i Centrom za društvena istraživanja Međunarodnog sveučilišta Burch u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close