Anketa

U BiH građani više plaćaju karticama nego gotovinom

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2014. u 14:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anketa koju je vodeća svjetska platna kompanija Visa Inc. provela tijekom nedavno održane Noći kupovine u Sarajevu kako bi ispitala potrošačke navike korisnika kartica među spolovima i različitim životnim dobima pokazala je da više od polovice ispitanika (55 posto) koristi kartice umjesto gotovine kada god za to imaju priliku, a da 76 posto onih koji preferiraju kartice su žene.

Također, među ispitanicima koji biraju elektronsko plaćanje umjesto plaćanja gotovinom većina je u grupi između 35 i 55 godina, a više od 60 posto ispitanika reklo da koristi platne kartice za svakodnevnu kupovinu - za transakcije malih iznosa i plaćanja na svim mjestima prodaje koja prihvaćaju kartice.

Anketa je pokazala da žene, osim što preferiraju kartice više nego muškarci, češće i koriste tu digitalnu valutu: 68 posto onih koji učestalo koriste platne kartice su pripadnice ljepšeg spola, posebno one između 25 i 35 godina.

Kada je riječ o gotovini, nju najčešće koriste muškarci stariji od 55 godina i žene mlađe od 25 godina.

Anketa je pokazala da gotovo 80 posto ispitanika tijekom Sarajevo Shopping Nighta kupovinu obavlja u vrijeme rasprodaja, specijalnih promocija ili popusta.

Žene, kao demografska grupa za koju se smatra da posjećuje trgovine više nego muškarci, glavni su "lovci" na popuste. Naime, 74 posto ispitanica reklo je da često kupuju u trgovinama koje nude popuste, a među njima to posebno čine djevojke mlađe od 25 godina i dame od 25 do 35 godina.

Muškarci, poznati po tome da idu u shopping samo kad moraju, najmanje su motivisani rasprodajama. Od ispitanika koji nikada ne kupuju na rasprodajama, 3/5 su muškarci, dok su muškarci koji vole popuste stari između 35 i 45 godina.

Imajući na umu da 80 posto kupaca preferira kupovinu na rasprodajama, bilo je i očekivano da je 84 posto ispitanika odgovorilo da bi bili motivirani specijalnim promocijama i potencijalnim nagradama, i to posebno mlađa populacija.

Sa sve većom popularnošću online bankarstva i online trgovina kod mlađe populacije, ne čudi da je većina ispitanika koji kupuju online u starosnoj grupi između 25 i 35 godina.

Anketa je još jednom pokazala da su žene te koje najviše kupuju, bilo to online ili offline. Naime, 62 posto svih ispitanika koji kupuju putem Interneta su žene, dok 54 posto muškaraca koji kupuju online su oni mlađi od 25 godina.

Anketa kompanije Visa provedena je na uzorku od 108 ljudi koji su sudjelovali u događaju Sajarevo Shopping Night 6. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close