novac građana

U Banci Srpske zarobljeno 14,5 milijuna KM s računa sudova

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2015. u 08:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 14,5 milijuna maraka s računa svih sudova u Srpskoj blokirano je u Banci Srpske.

Samo banjalučkom sudu blokirano je 3,5 milijuna maraka. Okružnim sudovima u Banci Srpske ostalo je 330.000 maraka, a Okružnim gospodarskim sudovima zarobljeno je 4,5 milijuna maraka.

Iako se radi o novcu građana, u banjalučkom Okružnom gospodarskom sudu odbili su dati podatke o blokiranim računima.

"Ističemo da se radi o podacima koji su u domeni poslovne politike banke i za davanje takvih informacija nismo nadležni", navedeno je iz Okružnog gospodarstkog suda za ATV.

Evidentni problemi u radu sudova i danas su glavna preokupacija u ministarstvu pravde.

Ministar pravde Anton Kasipović tvrdi da će već sutra biti aktivni novi računi kod dvije domaće banke, na koje će građani moći uplaćivati novac za parnice, licitacije ili sudska izvršenja. Kasipović tvrdi da će na te račune biti prebačena sve uplate nakon zatvaranja banke. Za ostatak od 14,5 milijuna maraka niko ne može da garantira.

"Sva sredstva u toj poslovnoj banci ovise od dalje sudbine Banke Srpske. Ja se nadam da će se u suradnji s Agencijom za bankarstvo i nadležnim ministarstvima naći rješenje da ova banka nastavi s radom. Moramo zaštititi interese građana, jer su oni uplatili sredstva i njihova sredstva ne smiju biti ugrožena", rekao je Kasipović.

Deset dana nakon što je privremena uprava ušla u Banku Srpske još se ne zna koliko je novca ostalo iza brave. Vlada Srpske je prije dvije godine sudovima dala nalog da depozitne račune otvore u toj banci. Iako je garantirana isplata depozita samo do 50.000 maraka, u resornom ministarstvu poručuju da je Vlada ta koja mora naći rješenja za svaku zarobljenu marku.

Kopirati
Drag cursor here to close