VTKBiH

U 2015. godini vanjskotrgovinski deficit BiH smanjen za 9,6 posto

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina u 2015. ostvarila je izvoz od 9, 21 milijardu KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 3,09 posto u odnosu na 2014. Uvoz je iznosio 15,40 milijardi KM, što je manje za 2,45 posto i ti pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza u 2015. rezultirali su smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 9,68 posto u odnosu na 2014. godinu.

Rekao je to danas u Sarajevu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, prezentirajući rezultate vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u protekloj godini, predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH.

Bojić je kazao da je vanjskotrgovinski deficit BiH u 2015. iznosio 6,18 milijardi KM.

''Europska unija definitivno je najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, na čije tržište smo izvezli robu u vrijednosti 6,56 milijardi KM i izvoz je povećan u odnosu na 2014. za 2,10 posto. Uvoz je također povećan za 1,05 posto i iznosio je 10,55 milijardi KM. Najznačajniji partner iz Europske unije je Hrvatska. U 2015. i u usporedbi s prethodnom godinom došlo je do smanjenja ukupnog uvoza proizvoda iz Hrvatske za 6,09 posto, kao i izvoza za 3,61 posto. U strukturi po grupama proizvoda u 2015. godini došlo je do smanjenja uvoza proizvoda životinjskog porijekla (meso, ribe, mlijeko) uz istovremeno povećanje izvoza ovih proizvoda. Također, smanjen je uvoz voća, povrća i njihovih proizvoda, dok je izvoz u Hrvatsku iz ove grupe proizvoda povećan. Ono što je svakako neizvjesno je vraćanje BiH na 'tradicionalni način trgovine' i u tom slučaju bi došlo do bitnih poremećaja u odnosu vanjskotrgovinske razmjene s Hrvatskom'', rekao je Bojić.

Nakon EU, zemlje CEFTA 2006 u razmjeni robe s BiH sudjeluju s 15,4 posto u ukupnom obojmu vanjskotrgovinske razmjene. Najznačajniji vanjskotrgovinski partner iz CEFTA regije je Srbija. Iz BiH je u Srbiju u 2015. izvezeno oko 816 milijuna KM, što pokazuje da je izvoz smanjen za 4 posto u odnosu na 2014., dok je uvoz povećan za 6,3 posto i iznosio je 2,13 milijardi KM.

''S tržištem EFTA-e nismo ostvarili značajnije pomake u vanjskotrgovinskoj razmjeni u odnosu na 2014. Najznačajniji partner EFTA-e je Švicarska s kojom se gotovo i obavlja sva vanjskotrgovinska razmjena. U tzv 'ostalim tržištima' ili 'trećim zemljama' najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je Turska, zatim Kina. Tursko tržište je bilo profitabilno za agroindustrijski sektor, gdje je evidentno povećanje izvoza za 100,39 posto u odnosu na 2014. godinu, prvenstveno zahvaljujući izvozu mesa i mesnih prerađevina, proizvodima mlinske industrije, ulja , raznih proizvoda za ishranu'', rekao je predsjednik VTKBiH.

Promatrajući sektorsku strukturu vanjskotrgovinske razmjene BiH, značajan izvoz u 2015. u usporedbi s prethodnom godinom ostvario je agroindustrijski sektor. Iz agroindustrijskog sektora najznačajnije povećanje izvoza su ostvarili proizvodi tarifne grupe 02-meso i drugi klasični proizvodi čije povećanje izvoza je iznosilo 395,53 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tursko tržište je bilo vrlo profitabilno tako da je u 2015. godini iz ove grupe proizvoda izvezeno 97,5 milijuna KM, što čini oko 98 posto cjelokupnog izvoza ove grupe.

Evidentno je i povećanje izvoza voća, gdje su Srbija, Hrvatska i Njemačka zemlje u koje se najviše izvozilo u 2015 godini.

U uvozu agroindustrijskog sektora, zaključujemo da je veće odstupanje u odnosu na 2014. ostvareno u tarifnoj grupi 01- žive životinje, čiji je uvoz porastao za 63,05 posto. Evidentirano je smanjenje uvoza mlijeka i proizvoda od mlijeka kao i proizvoda životinjskog porijekla.

''Iako se pokazatelji u agroindustrijskom sektoru kreću blago pozitivnom putanjom, ipak su daleko od povoljnog ambijenta za agroindustriju BiH jer još bilježimo visoku negativnu pokrivenost uvoza izvozom i ovo bi trebao biti ključni argument u slučaju pregovaranja BiH s Europskom unijom u vezi s 'tradicionalnim načinom' trgovine. Možemo zaključiti da je vanjskotrgovinski deficit BiH smanjen prvenstveno zahvaljujući blagom smanjenju uvoza u 2015. u odnosu na prethodnu godinu, vjerojatno uslijed slabije domaće potražnje. Zahvaljujući postepenom oporavku ekonomske situacije u okruženju, padu svjetskih cijena praćenim deflacijom u BiH, u 2015. godini Bosna i Hercegovina je bilježila blagi ekonomski rast '', istaknuo je predsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

Kopirati
Drag cursor here to close