Na oduševljenje radnika

Tuzlanska 'Dita' nastavlja s radom

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2015. u 12:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština povjeritelja na današnjem sastanku dopustila je nastavak rada tuzlanske tvornice deterdženata ˝Dita˝, a formiran je i novi odbor sastavljen od predstavnika tri banke, troje radnika i jedne inostrane firme. U nastavku rada, ˝Diti˝ je potreban strateški partner koji će kupiti ovu fabriku, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Povjeritelji su pokazali razumijevanje prema radnicima koji su dokazali da znaju, mogu i žele raditi, te su prihvatili proizvodnju kroz stečajni postupak. ˝Dita˝ se mora očuvati kao cjelina, jer svaka djelomična prodaja npr. prodaja strojeva i dijela imovine, predstavljala bi parcijalno uništavanje tvornice.

Dug od 40 milijuna KM nema veze sa strateškim partnerom, jer se kroz stečaj tvrtka kupuje bez obaveza, plaćanjem kupoprodajne cijene koja se dogovori˝, pojasnio je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u ˝Diti˝.

Kunalić je dodao da se dug povjeriteljima isplaćuje od prodajne cijene tvrtke, a u skladu sa njegovim učešćem.

˝Ako neki povjeritelj sudjeluje s 10 posto, a tvrtka se proda za npr. 10 milijuna KM, onda će on dobiti miljun˝, izjavio je Kunalić.

Emina Busuladžić, koja je u ˝Diti˝ zaposlena od prvog dana postojanja tvornice, na odluku Skupštine reagirala je veoma emotivno.

˝Ovo je nešto najbolje za 'Ditu'. Ovo je velika pobjeda malog čovjeka. Osim toga, proradila je humanost naših sugrađana i prodaja ide fantastično. Osim tečnih deterdženata, koje ne možemo proizvesti koliko se traže, uskoro bi trebala početi i proizvodnja praškastih deterdženata˝, kazala je Busuladžić, ne skrivajući uzbuđenje i suze.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata ˝Dite˝, rekao je da se tijekom sastanka sve odvijalo u skladu sa željama radnika, te da su povjeritelji podržali proizvodnju.

˝Imamo svoje tržište. Još se nitko nije pojavio za strateškog partnera, ali veliki marketi žele našu robu, prvenstveno ´3-De´˝, naveo je Mehmedović.

Stečajni upravnik Kunalić pojasnio je da je bh. tržište malo i da samo ono ne može osigurati opstanak ˝Dite˝.

˝Tržište treba proširiti na inozemstvo. Bitno je naći strateškog partnera sa inozenim tržištem. Dakle, domaće plus inozemno tržište bila bi najbolja kombinacija, a to bi se moglo ukoliko bi se pojavio neki npr. trgovački lanac iz Bosne i Hercegovine koji ima tržište izvan ove države ili neki inostrani.

˝Ditini˝ proizvodi imaju kvalitetu. Drugo je pitanje konkurentnosti i deterdženata iz inostranstva koji se prodaju i nude bh. kupcima, kao i pitanje koliko država može i želi utjecati na prodaju tih proizvoda, te zaštititi domaću proizvodnju˝, izjavio je Kunalić, javlja Anadolu Agency (AA)

On je dodao da građani kupovinom domaćih proizvoda doprinose povećanju gospodarstva u mnogo širem smislu.

˝Ako kupujete npr. 'Ditin' deterdžent, neizravno pomažete i tvrtke koje je 'Dita' angažirala za ambalažu, sirovine i repromaterijal. U tehnološkom lancu neizravno sudjeluje mnogo više od 70 trenutno radno angažiranih radnika 'Dite'˝, zaključio je Kunalić.

˝Dita˝ je bila vodeća tvornica za proizvodnju deterdženta u regiji, a loša privatizacija upropastila je ovaj proizvodni gigant. Radnici su nedavno, nakon tri godine nerada, očistili tvornicu i pokrenuli postrojenja, te počeli sa proizvodnjom od preostalih zaliha materijala, a proizvode su plasirali u nekoliko domaćih trgovačkih lanaca.

Potrošači su pokazali solidarnost i pokupovali skoro sve što je ˝Dita˝ proizvela proteklih dana, a prema mišljenju Busuladžić, ta je činjenica radnicima dala ˝dodatni vjetar u leđa da nastave s proizvodnjom˝.

Kopirati
Drag cursor here to close