300.000 putnika

Tuzla postala 20. Wizz Air baza

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2015. u 17:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Europi Wizz Air otvorio je danas na Međunarodnom aerodromu Tuzla svoju dvadesetu bazu, a dočekan je i Wizz Airov zrakolov A320 uz poseban aerodromski pozdrav šmrkovima.

U okviru otvaranja baze ispraćen je i prvi let s aerodroma u Tuzli za njemački Memmingen.


Zajedno sa ponudom od postojećih ruta iz Tuzle: Malmo, Basel, Göteborg, Dortmund, Eindhoven, u prvom tjednu baznih operacija počet će letovi za četiri nove destinacije: Munich Memmingenn, Stockholm Skavsta, Frankfurt Hahn, te Oslo Sandefjord Torp.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zahvalio je menadžmentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli i kompaniji Wizz Air na otvaranju baze u Tuzli, te što su Vladu TK prepoznali kao ozbiljnog partnera i odlučili da s njom uđu u projekt otvaranja nove baze.

Za gospodarstvo i turizam najmnogoljudnijeg kantona u BiH, današnji događaj znači novu šansu i komunikacijsku povezanost s europskim gradovima, nova zapošljavanja, ocijenio je Gutić i dodao da će ubrzo, kao posljedica otvaranja nove baze, biti uposlena 63 nova radnika.

Nekada je ovaj aerodrom financiran s milijun KM iz proračuna TK, rekao je Gutić, a prošle godine sa 330.000KM.

"Nadamo se da će u narednom razdoblju ovaj aerodrom biti ekonomski samoodrživ", poručio je Gutić.

Direktor Međunarodnog aerodrome Tuzla Rifat Karasalihović izjavio je da je Međunarodni aerodrome Tuzla danas ucrtan na kartu Europe, kao dvadeseta baza kompanije Wizz Air.

"Tuzlanski kanton trenutno je povezan sa devet europskih gradova cijele godine", kazao je on i istakao da ovaj aerodrom danas slavi prekretnicu u razvoju, kako aerodroma, tako i Tuzlanskog kantona.

"Wizz Air je počeo s radom na aerodromu Tuzla u svibnju 2013., a do danas je prevezao više od 290.000 putnika", istakao je Daniel de Caravalho, glasnogovornik Wizz Aira.

"Porast broja putnika je od tada do danas 150 posto", dodao je on.

Očekuje da će ove godine biti prevezeno više od 300.000 putnika s aerodroma u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close