Svečanost

Tuzla dobila Info centar za energetsku efikasnost

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2014. u 11:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzla je danas dobila Info centar za energetsku efikasnost, koju su svečano otvorili predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Općine Tuzla.

Uspostavljanje Info centra za energetsku efikasnost u Tuzli predstavlja odgovor na potrebu za jedinstvenim mjestom na kojem građani mogu dobiti sve potrebne informacije i znanje o korisnim i atraktivnim rješenjima energetske efikasnosti, koja osim novčanih ušteda istovremeno nudi nove poslovne mogućnosti i zapošljavanje.

Kao educirani potrošači građani će, kako je rečeno, moći donijeti promišljene odluke prilikom kupovine energetski efikasnih proizvoda i usluga.

Direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH Thomas Rojas istaknuo je da se očekuju višestruke koristi od ovog centra i za građane koji traže mjere energetske efikasnosti za svoja domaćinstva i za ljude iz javnih institucija da bolje shvate kako da unaprijede mjere energetske efikasnosti u javnim objektima.

"Očekujemo da uštede postignute implementacijom mjera energetske efikasnosti pomognu i privatnim i javnim interesima", kazao je Rojas u izjavi za Agenciju Fena. Izrazio je nadu da će ovakvi centri biti otvoreni i u drugim gradovima u BiH.

USAID-ov projek Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,5 milijuna dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to razvojem pilot-projekata u objektima sufinanciranim od javnog i privatnog sektora.

USAID 3E je radio na povećanju kapaciteta općinskih partnera u javnom sektoru, kao i malih i srednjih poduzeća. Projekt je također radio na podizanju javne svijesti o dobrobitima energetske efikasnosti. Do danas vlada SAD-a je, prvenstveno putem USAID-a, osigurala oko 1,6 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close