Novalić

Tužbe zaposlenika možda najveći društveni problem

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2016. u 16:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o proračunskim obavezama u Federaciji po osnovu velikog broja tužbi zaposlenika u javnom sektoru, naveo je da će dugovanja, računajući i županijski nivo, doseći milijardu KM. Što se tiče Federalne vlade, razmišlja se da budu pretvorena u javni dug.

"Već je isplaćeno 40 milijuna KM obaveza, prispjelo ih je još 50 milijuna, a u pripremi je 70 milijuna", kazao je premijer.

U zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade „prvi put je službeno otpakiran problem tužbi prema svim razinama proračuna“ i došlo se do saznanja da je to možda najveći društveni problem.

„Zgranuti smo dimenzijom događaja“, kazao je premijer Novalić i dodao da nikad više ne treba dozvoliti da na taj način bude „napadnuta" država.

"Bili smo zaprepašteni da takve tužbe idu od četiri-pet tisuća do čak 118.000 KM na osnovu tri-četiri godine", njegove su riječi. Sve je izvedeno korištenjem ne baš jasnih odredbi radnopravnog zakonodavstva, kao i mehanizma sudstva, ali i zbog slabe odbrane Federacije, kazao je federalni premijer

Fadil Novalić, zamoljen na press-konferenciji da prokomentira optužbe iz Socijaldemokratske stranke BiH na njegov račun vezane za stanje PIO fonda i status umirovljenika u FBiH, odgovorio je da su optužbe došle nakon što su se pojedinci prepoznali u onome što je on ranije govorio.

‘’A govorio sam o pojavi, 'zašto plovimo ispod crvene linije', ne o akterima’’, kaže Novalić.

Po njegovim riječima, aktualna vlada se suočila s negativnostima, akumuliranim ranije u ovoj oblasti. Mirovinski fond je bio u plusu od 42 milijuna KM od 2010. do travnja 2011. godine, a od tada u minusu, da bi se negativno završila i 2015.

S druge strane, pristiglo je novih 15.700 novih umirovljenika po osnovu propisa o povoljnijem umirovljenju, što je iziskivalo novih 74 milijuna.

‘’Pozivam sve u društvu da spriječimo upad u mirovinski sustav, da profunkcionira novi zakon i ispravi negativnosti ‘’, riječi su premijera Novalića.

Ipak, u Federaciji se bilježe novi trendovi, povećava se broj zaposlenih, pa se na osnovu toga planira riješiti polovica deficita, dok broj nezaposlenih opada prvi put nakon deset godina, kazao je premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close