Analiza VT BiH

''Tuš'' oštetio preko 100 kompanija, dobavljačima duguje preko 6,5 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 22. 11. 2014. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinskoj komori zbog dugovanja obratilo preko 100 oštećenih kompanija zbog dugovanja koje prema njima ima tvrtka ''Tuš''.

Na inicijativu velikog broja članica, grupacija i udruženja Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a uz opravdano postojanje osnovane sumnje za pokušaj gospodarskog kriminala i prevare u gospodarskom poslovanju, Vanjskotrgovinska komora BIH je stala u zaštitu BH gospodarstvenika i odmah poduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Početkom studenog održan je inicijativni sastanak sa preko 80 BH tvrki – oštećenim u poslovanju sa trgovačkim lancem TUŠ u BIH, na kojem je izabran Koordinacioni odbor predstavnika dobavljača TUŠ-a u koji su ušli predstavnici tvrtki: Bakalar komerc d.o.o.(Čapljina); Bimal d.o.o (Brčko); Džajić Commerce d.o.o. (Ljubuški); Intercamp d.o.o. (Srajevo); Kras d.o.o. (Sarajevo) i Vitinka d.o.o (Kozluk).

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju, navedeno je na internet stranici Vanjskotrgovinske komore.

Komora se službeno obratila slijedećim institucijama za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti: Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu inostranih poslova, Vladi RS i Vladi Federacije BiH, Veleposlanstvu Republike Slovenije u BiH, predsjedniku Republike Slovenije, Vladi Republike Slovenije i Gospodarskoj zbornici – GZ Slovenije.

Radi preispitivanja poslovanja TUŠ Trade d.o.o. Bihać i TUŠ d.o.o. Bihać, Komora je uputila i hitan zahtjev slijedećim institucijama u BiH: UNO BiH, Tužiteljstvu BiH, SIPA, Poreznim upravama oba entiteta u BiH, Inspekcijskim upravama FBiH i Republičkom inspektoratu RS i MUP-u BiH – Odjelu za gospodarski kriminal.

Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine je od strane oštećenih gospodarskih društava u BiH već podnesena kaznena prijava protiv Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, te protiv njihovih poduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili slijedeća krivična djela organiziranog kriminala (iz čl. 250, stav 3 KZ FBiH) u vezi sa kaznenim djelom: prevara u gospodarskom poslovanju iz čl. 251, stav 3 KZ FBiH, porezna utaja ili prevara iz čl. 210, stav 3 KZ FBiH, porezna utaja iz čl. 273, stav 3 KZ FBiH i neplaćanjE poreza iz člana 211, stav 3 KZ FBiH.

Veliki broj oštećenih BH kompanija pridružio ovoj kaznenoj prijavi protiv gore imenovanih, a s druge strane, isto tako veliki broj je podnio i pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja, piše na internet stranici Vanjskotrgovinske komore.

Do danas se Vanjskotrgovinskoj komori obratilo preko 100 oštećenih kompanija, od kojih je njih 75 poslalo popunjene anketne čiju analizu u nastavku prenosimo.

Kopirati
Drag cursor here to close