Partner BiH

Turska u BiH uložila milijardu eura

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2015. u 12:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay izjavio je danas u Sarajevu da je BiH jedan od najvažnijih partnera u regiji Balkana, te da sveobuhvatni i intenzivni odnosi Turske sa balkanskim zemljama imaju određujuću ulogu u vanjskoj politici njegove zemlje prema ovom regionu.

''Pored toga što za nas predstavlja jednu prijateljsku i bratsku zemlju, BiH je i jedan od naših najvažnijih partnera u regiji'', istaknuo je veleposlanik Erginay kao uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije neovisnih intelektualaca “Krug 99”.

Govoreći o temi "Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?", turski veleposlanik je podsjetio da su milijuni državljana Turske porijeklom sa Balkana, koji su u prošlosti emigrirali u tu zemlju, te koji predstavljaju svojevrsni most suradnje s ovim regijom i doprinose očuvanju povijesnih, kulturnih i međuljudskih veza.

Istovremeno, ističe da njegova zemlja ulaže napore na podizanju razina političke stabilnosti i ekonomske razvijenosti u regiji i u Bosni i Hercegovini.

''Naša zemlja priželjkuje da Bosna i Hercegovine bude jedna snažna, prosperitetna zemlja na Balkanu, zemlja koja se u potpunosti integrisala s euroatlantskim institucijama, koja njeguje dobre odnose sa susjedima i koja na najbolji način koristi svoje ljudske resurse i ekonomske potencijale, kao i zemlja koja predstavlja primjer 'otoka' stabilnosti u jednom multikulturalnom okruženju'', precizirao je veleposlanik Erginay.

Dodao je da, radi jačanja unutarnje stabilnosti i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, Turska potiče investicije u BiH i podržava ubrzanu uspostavu vlasti nakon listopadskih općih izbora.

''U okviru značaja koje pridaje unutarnjoj stabilnosti i vanjskoj sigurnosti Bosne i Hercegovine, u cilju što skorijeg dovršavanja procesa učlanjenja u Evropsku uniju (EU) i NATO, naša se zemlja trudi u svakoj prilici dati svoj konstruktivni doprinos, bilo kroz podršku koraka koji se poduzimaju u BiH, bilo onih pod okriljem NATO-a i EU-a'', kazao je Erginay.

Naveo je da, u tom kontekstu, Turska aktivno potiče korake poduzete u smjeru rješavanja problema oko registracije vojne imovine kao uvjeta za hitno započinjanje procesa MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u), te pruža punu podršku inicijativi pod vodstvom Velike Britanije i Njemačke u vezi sa članstvom BiH u EU.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s turskim investicijama u BiH, upućen uoči održavanja sesije Kruga 99, veleposlanik Erginay je kazao da je Turska jedan od najvećih investitora u BiH, ukoliko se uzme u obzir sve ono što je ta zemlja uložila u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Ukazao je u tom pogledu na ograničenja službenih statistika koje uvijek polaze od izravnih investicija u sektor gospodarstva, pritom izostavljajući ono što se ne smatra direktnom investicijom u tu oblast. Podsjetio je da veliku investiciju u BiH, među ostalim, predstavlja i 'dolazak' turske Ziraat-banke, kao i TIKA-ini projekti, zahvaljujući kojima je veliki broj bh. građana zaposlen, ili je na indirektan način podržan razvoj gospodarstva i turizma u BiH, a što ostaje izvan spomenute statistike.

Vlastite tvrdnje ilustrirao je podatkom o tome da je Turska, kada se sve sabere, od Daytona do danas u BiH uložila milijardu eura.

''Možete biti uvjereni da ćete u razdoblju koji je pred nama biti u prilici čuti dobre vijesti o novim investicijama'', poručio je turski veleposlanik, navodeći da ima još dosta otvorenih mogućnosti na tom planu.

Na upit u vezi sa "pitanjem Sutorine", odnosno utvrđivanjem granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te eventualnim implikacijama na regionalne odnose, Erginay je kazao da su pitanja granica kroz povijest uvijek bila pitanja susjednih zemalja oko kojih su se znali sporiti, ili dogovarati.

''Naša je želja da dvije zemlje putem dijaloga nađu rješenje o zajedničkoj granici, te da ovo pitanje ne dobije jedan politički prizvuk, ili novu političku dimenziju. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su od davnina susjedi i naša je želja da kao dobri susjedi sjednu i riješe ovo pitanje'', kazao je veleposlanik Turske u BiH Cihad Erginay.

Kopirati
Drag cursor here to close