Donacija

Turska Sarajevu donira 30 autobusa i 20 tramvaja

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2014. u 16:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je u nastupnu posjetu veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihada Erginaya te mu poželio uspješan mandat, priopćeno je iz gradske uprave.

Gradonačelnik je veleposlanika upoznao s intenzivnom i kontinuiranom suradnjom Sarajeva s turskim bratskim i prijateljskim gradovima.

''Grad Sarajevo ima veoma dobre odnose s najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske, i to: Bursom, Ankarom, Istanbulom i Konyom u oblastima kulture, obrazovanja, gospodarstva, turizma, sporta, kao i na području zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa.

Namjera nam je takve odnose njegovati i razvijati“, istakao je Komšić.

Komšić i veleposlanik Erginay razgovarali su o realizaciji donacije gradova Istanbula i Konye Gradu Sarajevu.

''Grad Istanbul planira donirati 30 autobusa a Grad Konya 20 tramvaja visokog standarda i kvalitete, koje će potom Grad Sarajevo predati na korištenje Javnom preduzeću ''GRAS''.

Vrijedi istaknuti da je Grad Konya izrazio želju za izgradnjom 50 kuća uništenih klizištem u Zeničko-dobojskom kantonu, a ova donacija će se također realizirati posredstvom Grada Sarajeva“, kazao je Komšić te istaknuo da će navedene aktivnosti otpočeti nakon što općine Zenica i Žepče ustupe nove lokacije za građenje.

Veleposlanik Erginay je naglasio da je Turska intenzivno uključena u pomoć Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih klizišta i poplava.

Komšić je veleposlanika upoznao s projektom Svjetski forum urbanizma koji se svake dvije godine održava u Sarajevu a u čijem fokusu će ove godine biti grad Istanbul sa svojim značajnim urbanim projektima.

Tim povodom jednoj od ulica grada Sarajeva dodijeljen je privremeni naziv ''Istanbul''.

Kopirati
Drag cursor here to close