neiskorišteni potencijal

Turizam u HNŽ: Kupljen program za prijavu gostiju, ali ga nitko ne koristi

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2016. u 12:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) ima iznimne turističke potencijale, ali nažalost slabo iskorištene i nedovoljno uvezane.

Kada je riječ o broju gostiju koji posjećuju HNŽ jako je teško odrediti koliko ih posjeti ovu županiju, jer sustav prijave gostiju ne funkcionira kako bi trebao.

''Turistička zajednica (TZ) HNŽ-a je kupila program za prijavu gostiju koji pojednostavljuje proceduru, te kada ugostitelji prijavljuju goste prijava automatski ide i Turističkoj zajednici, no on se slabo koristi'', rekao je u intervjuu za Bljesak.info direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić objašnjavajući kako je program ponuđen svakom članu TZ, no njihov odziv je slab.

Gosti se ne prijavljuju

Iz razgovora s ljudima koji se neposredno bave turizmom, Krešić je donio procjenu da prostor županije posjeti od milijun ipol do dva milijuna turista.

''Ovi podaci su nepouzdani, jer su bazirani na procjeni, a imamo i statističke podatke koji se ne poklapaju s našim procjenama. Po uplaćenim pristojbama koje su prihod TZ HNŽ-a bilo je prijavljeno 260 tisuća turista'', zaključio je Krešić.

Boravišna pristojba u HNŽ-u iznosi 2 KM po gostu

Po njegovim riječima, prihod Turističke zajednice HNŽ-a u 2015. godini je 20 posto niži nego 2014. godine i to većinom jer obveznici izbjegavaju uplaćivanje svojih obveza.

''Sve razine inspekcije su nadležne za provjeravanje regularnosti rada, no smatram kako ima prostora za bolje djelovanje. Dodatne komplikacije stvara nepostojanje Federalnog zakona o turističkim zajednicama, koji nije na snazi skoro godinu dana. Mi kao županija imamo svoj zakon po kojem smo formirani i po kojem djelujemo, ali nepostojanje Federalnog obveznicima daje prostor da se pravdaju za neplaćanje'', kaže Krešić, no vjeruje kako će donošenje Federalnog zakona napraviti velike pomake.

Ima prostora za napredak

Po Krešićevom mišljenju, u HNŽ-u ima prostora za napredak. Važno je samo da se zakon ispoštuje u potpunosti, jer kada bi svi pravilno radili turizam bi se mogao još više unaprijediti i poboljšati, kako bi gosti bili zadovoljniji. Zadovoljni gosti se vrate u naš prostor, a najbolji je gost koji se vrati.

Turistička zajednica, za 2016. godinu u planu ima nekoliko projekata. S obzirom da je osnovni cilj turističkih zajednica promidžba turizma, izrada promidžbenog materijala i sudjelovanje na sajmovima to će biti jedan od osnovnih zadataka i Turističke zajednice HNŽ-a.

''Dobro smo se pripremili za sajmove koje ćemo posjećivati i na kojima ćemo predstaviti ljepote naše županije. Također, mi u skladu s našim prihodima pomažemo neke manifestacije u županiji i u svakoj općini imam po jednu veliku manifestaciju te nekoliko malih manifestacija koje sufinanciramo, i nastojimo se svake godine jednako ponašati'', kazao je Krešić, napominjući kako se upravo završava projekt obilježavanja biciklističkih staza, te se radi na projektu razvoja ruralnog turizma.

Ruralni turizam u HNŽ-u

''U tijeku je završetak projekta koji je počet prošle godine, riječ je o malom projektu vrijednosti 25 tisuća KM, a radi se na obilježavanju biciklističke staze Mostar - Goranci - Blidinje - Rama. Takav put već postoji, a mi ga obilježavamo obavijesnim tablama. Sljedeći projekt koji je u tijeku je razvoj ruralnog turizma. Turistička zajednica je uz sve poteškoće izdvojila dio sredstava oko 130 tisuća KM koje će utrošiti u ovaj projekt koji bi obuhvatio čitavu županiju'', kaže Krešić.

Već su krenule neke aktivnosti na razvoju ruralnog turizma, a Krešić prave aktivnosti najavljuje početkom trećeg mjeseca.

''Napravit ćemo presjek stanja seoskih gospodarstava i vidjeti zainteresiranost ljudi, pa ćemo organizirati okrugle stolove, razgovore, studijsko putovanje u Istru koji već imaju razvijen ruralni turizam, a na kraju bi izradili i promidžbeni materijal gdje bi se nudile te destinacije na prostoru županije. Naravno nudit ćemo one koji sudjeluju u projektu, a projekt sadrži i male iznose za pomoć tim gospodarstvima. Nažalost sredstva su nedostatna za veću pomoć, ali i ovo je neki početak, a projekt će ostati otvoren za daljnje nadogradnje'', pojašnjava Krešić, vjerujući kako i ovaj vid Turizma u HNŽ-u ima budućnosti.

Ekstremni turizam i auto kampovi

S obzirom da je na području sve veći broj klubova koji se bave ekstremnim sportovima, od alpinističkog i sportskog penjanja, paraglidinga planinarenja i raftinga, Krešić kaže kako se pomalo kroz projekte provlače i ekstremne vrste turizma na našem području.

''Sada će se napraviti i karta auto kampova u HNŽ-u što je u zadnje vrijeme počelo biti traženo, no najvažnije od svega je da se moraju imati svi propisani uvjeti da bi se kampovi i takve vrste sporta mogle promovirati'', poručuje Krešić.

Pored pravilnog rada i iskorištavanja potencijala, napredak turizma u HNŽ-u je moguć uz bolje i zajedničko djelovanje nadležnih službi.

Zajedničko djelovanje

''Nedostaje zajedničkog djelovanja lokalnih zajednica, turističkih zajednica, turističkih agencija koje dovode goste i vlasnika objekata. Zajedničkim dogovorom, te da nakon toga svatko kako treba obavi posao koji ga sljeduje po zakonu, pomoglo bi boljem razvoju turizma. Bez puno ulaganja moglo bi se napraviti da destinacije budu puno kvalitetnije i čišće'', kaže Krešić.

Osnovni problem turizma u neumu, po Krešićevom mišljenju je nekvalitetna cesta.

''Da bi došao u Neum, treba ići preko Hrvatske, brojni bh. državljani nemaju nemaju potrebne dokumente pa se ide preko Svitave koji je godinama neuređen.

''Neum je dugo vremena bio destinacija koja je nudila more, sunce i krevet, a gosti hoće da im se ponude i izleti, zabava… U kupališnom turizmu je izražena sezona, a ljudi su shvatili da se treba ona treba produžiti. U predsezoni se organiziraju kongresna događanja, ekskurzije, a sada i starija populacija ne želi doći u gužvu nego dođu u pred i post sezonu, pa se turistima nude i manifestacije'', kaže Krešić dodajući da su u Neumu i BiH u zadnjih par godina česti turisti iz Kine, Japana i Koreje. Iako ovi turisti u našu županiju 'svrate' u prolazu, ipak se pojavljuju i treba im se ponuditi nešto bolje i kvalitetnije.

Što se zimskog turizma HNŽ-a tiče, on je određen vremenskim prilikama, koje su u HNŽ-u iznimno loše za ovu vrstu turizma.

''Imamo destinaciju Rujište i dio Blidinja, ali zimski turizam je uvjetovan snijegom kojeg nema'', Kaže Krešić.

Kada se priča o turizmu, smatra Krešić, političarima su 'puna usta' da imamo potencijal i da možemo živjeti od turizma, ali treba uložiti u turizam da bi mogli od njega živjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close