Značajna uloga

Turizam u BiH raste iz godine u godinu

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2016. u 14:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Balkanske konferencije o malom i srednjem poduzetništvu koja je održana u Sofiji danas je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić prezentirao potencijale za ulaganje u turistički sektor Bosne i Hercegovine.

Balkanska konferencija o malom i srednjem poduzetništvu je okupila predstavnike kompanija iz cijele Europe, općina i vladinih institucija zemalja Balkana, te predstavlja odličnu priliku za predstavljanje mogućnosti za ulaganje.

Zainteresirani potencijalni investitori su imali priliku čuti informacije o poslovnom ambijentu i projektima za ulaganje, te upoznati se sa komparativnim prednostima zemalja Balkana za strane investitore.

Direktor FIPA-e je tom prilikom upoznao predstavnike kompanija sa pogodnostima za ulaganje koje Bosna i Hercegovina nudi investitorima i raspoložive projekte iz sektora turizma, i to zimskog i planinskog, zdravstvenog i spa, eko i avanturističkog, morskog, kulturnog i vjerskog, kao i projekte za izgradnju hotela u BiH.

Milinić je rekao da je turizam gospodarska grana u usponu i da je BiH poznata po prirodnim ljepotama, zimskim sportovima, kulturnoj baštini, arhitekturi, gastronomiji, a u 2015. godini “Lonely planet” rangirao je BiH na peto mjesto zemalja koje treba posjetiti.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH je definirana kao jedna od samo tri turističke destinacije u svijetu s ukupnim potencijalom rasta turističkog tržišta po stopi većoj od 10 posto godišnje do 2020.

Turistički sektor ima ogroman potencijal za razvoj i sve preduvjete da igra značajnu ulogu u gospodarstvu zemlje. Bosna i Hercegovina konstantno bilježi rast broja turista i prihoda od turizma, te je direktor Milinić pozvao prisutne da posjete FIPA-u i Bosnu i Hercegovinu i sami se uvjere u sve mogućnosti za ostvarivanje profita u BiH i da čuju pozitivna iskustva postojećih stranih investitora.

FIPA će svim zainteresiranim investitorima pružiti punu podršku u svim fazama realizacije investicije, od pružanja inicijalnih informacija o projektima, organizaciji sastanaka sa relevantnim institucijama, davanja pravnih savjeta, kao i podršku nakon realizacije investicije kroz Aftercare program.

Također, Milinić je u tijekom posjete Sofiji održao i niz sastanaka s potencijalnim investitorima, kako iz Bugarske, tako i drugih zemalja sudionica konferencije.

Investitori su pokazali veliki interes ne samo za projekte iz sektora turizma, već i za druge sektore poput energetike, dvo-prerade, metalo-prereade i proizvodnje hrane.

Tijekom svih susreta u Bugarskoj direktor FIPA-e je imao punu podršku Veleposlanstva BiH u Sofiji i ambasadora Radomira Bogdanovića, priopćeno je iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close