BMC

Turci otvaraju tvornicu autobusa u BiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 07:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivala po licenci British Motor Corporation (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj, tvrdi Dnevni avaz.

O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade Federacije s vlasnicima velikih turskih firmi, pišu sarajevske novine navodeći kako im je ovu informaciju potvrdio i Nermin Džindić, ministar energije u FBiH, koji je i predvodio izaslanstvo federalne Vlade u Turskoj.

British Motor Corporation je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko zanimanje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini.

Džindić kaže za Avaz da će predstavnici ove kompanije u sljedećih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku strukturu.

''BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati regija. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse s kapacitetom do 97 mjesta'', kaže za Avaz Džindić.

Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju te doveo do zapošljavanja građana Federacije.

''Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihovo izaslanstvo vrlo će brzo posjetiti Sarajevo kako bi vidjelo najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje'', kaže Džindić.

Federalni ministar kaže kako je turska firma Limek Energy, s čijim se predstavnicima također razgovaralo, pokazala zanimanje za poslove obnove Sarajevskog aerodroma. Ova firma radi na projektima gradnje i obnove aerodroma na Kosovu i u Albaniji, a gradi i termoelektrane.

Kopirati
Drag cursor here to close