Veliki gubici

Tri direktora smijenjena, jedan podnio otkaz

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2012. u 15:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trojica direktora šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj, koja su u prošloj godini poslovala negativno, danas su smijenjena na vanrednoj sjednici Nadzornog odbora 'Šuma RS' u Banjoj Luci.

Na zahtjev Nadzornog odbora dužnosti su razriješeni direktori gazdinstava 'Romanija' sa Sokoca Rajko Bulajić, 'Birač' iz Vlasenice Igor Vuković i 'Oštrelj' iz Drinića Rajko Banjac, dok je direktor Šumskog gazdinstva 'Gradiška' Veselko Lazić podnio ostavku.

Direktor poduzeća 'Šume RS' Srđan Ljubojević potvrdio je novinarima da će se na njihova mjesta imenovati vršitelji dužnosti direktora, do izbora novih direktora u redovnoj konkursnoj proceduri.

Još u studenom prošle godine na tematskoj sjednici Vlade RS-a, održanoj u Rogatici, doneseni su zaključci radi rješavanja teškog stanja u 'Šuma RS', koji se, između ostalih, odnose i na smjene direktora šumskih gazdinstava koja su poslovala s velikim gubicima.

'Šume RS' su 2011. godinu završile s minusom od oko četiri milijuna maraka. Čak osam gazdinstava napravilo je gubitke teške 7,6 milijuna, a među njima prednjače gazdinstvo 'Jahorina', kao prvo na listi s 2,7 milijuna maraka gubitka.

Slijedi Šumsko gazdinstvo 'Birač' s 1,6 milijuna, te gazdinstva 'Romanija' i 'Gradiška' s više od milijun maraka gubitaka. Negativno poslovanje su iskazala i gazdinstva 'Oštrelj' Drinić, 'Majevica' Lopare, 'Zelengora' Kalinovik.

U javnom poduzeću 'Šume RS' prima plaću gotovo 4200 radnika, a izdaci za bruto zarade čine najveću troškovnu stavku. Procjena je da 'Šume RS' imaju oko tisuću radnika viška, a Ljubojević je ranije naveo i da je ignoriranje zakonskih procedura uzrok 'viška' radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close