Od Bihaća do Stoca

Trhulj: Istraživanje nalazišta nafte trebalo bi započeti početkom 2015. godine

Gospodarstvo / Flash | 14. 08. 2014. u 08:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

- Istraživanje nalazišta nafte u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi započeti početkom 2015. godine, nakon što se do kraja ove godine potpiše ugovor o koncesiji, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Erdar Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Naftna istraživanja bit će obavljena na području Dinarida, koje obuhvaća područje od Bihaća, preko Drežnice do Stoca, gdje se procjenjuje da postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte. 

- Ohrabruje da je Shell kao multinacionalna kompanija i dalje zainteresirana da se vrši istraživanje nalazišta nafte u FBiH bez obzira na političku krizu koju imamo u BiH, česte rekonstrukcije vlasti, prosvjede iz veljače koji su negativno utjecali i ostala događanja koja su stvorila negativan imidž. Shell je odlučio da ostane i to je veoma pozitivno za Federaciju BiH", naglasio je Trhulj. 

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije naveo je kako će se na području Dinarida vršiti bušotine do osam kilometara dubine, a jedna takva košta 75 milijuna dolara. Da bi se moglo verificirati nalazište nafte potrebno je da se uradi najmanje pet takvih bušotina što znači da je za takav poduhvat nužno uložiti najmanje 300 do 400 milijuna dolara početnih sredstava, koje Federacija BiH nema niti bi mogla osigurati samostalno. 

Istraživanje nafte je, naglašava Trhulj, u Federaciji BiH dugoročan projekat i u drugom krugu raspisat će se dodjela koncesije za aktivnosti na području Tuzlanskog i Posavskog kantona gdje se procjenjuje da se nalazi između 200 i 300 miliona barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području Sarajevsko-zeničke kotline. 

Kopirati
Drag cursor here to close