KULT

Traži se izmjena zakona o PDV-u

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 06:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 20.000 gospodarstvenika okupljenih oko gospodarskih i obrtničkih komora te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć gospodarstvu potpisalo je pismo podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine.

Naime, Institut za razvoj mladih KULT, kako bi intenzivirao proces izmjene Zakona o PDV-u, pokrenuo je inicijativu potpisivanja pisma podrške u kojem se zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojima bi porezni obveznici PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže.

Kako se navodi u priopćenju KULT-a, trenutni zakonski propisi stvaraju poslovno okruženje u kojem mala i srednja poduzeća često prestaju s poslovanjem te su izmjene nužne.

Upitani za komentar na najnoviju inicijativu i objašnjenje je li ona provediva u praksi, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH podsjećaju da oni imaju isključivu nadležnost za provođenje zakona iz oblasti neizravnih poreza, pa tako i Zakona o PDV-u, dok nadležnost za njihovo usvajanje imaju Upravni odbor UNO te Vijeće ministara BiH i Parlament BiH.

''Kada je u pitanju direktiva koja tretira porez na dodanu vrijednost, u EU postoji mogućnost da zemlje članice ugrade u svoje zakone o PDV-u i odredbu o roku plaćanja PDV-a po naplati potraživanja, ali to je isključivo za mala poduzeća, kako bi se održala njihova likvidnost'', komentirao je pismo za Dnevn avaz Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave.

Istaknuo je kako je važno naglasiti, a to nitko ne spominje u svojim inicijativama, da ta ista poduzeća pravo na odbitak ulaznog PDV-a imaju samo za one račune koje su platili u tom obračunskom razdoblju, dok za račune koje nisu platili ne mogu izvršiti odbitak ulaznog PDV-a.

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative "Poslovni prostor BH", koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close