Nestaje zemljišta

Tomislavgrad: Drastično povećan broj zahtjeva za gradnju farmi

Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2015. u 11:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve veći broj Duvnjaka koji su godinama odlazili trbuhom za kruhom u strane zemlje danas svoju budućnost vide u rodnom kraju.

U posljednje tri godine drastično je povećan broj zahtjeva za dodjelu poljoprivrednog i zemljišta za izgradnju farmi upućenih Općini Tomislavgrad od građana koji su radili ili, pak, rade izvan BiH.

Prema riječima načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina, postoji inicijativa da se proglasi stočarska zona u ovoj općini.

“Uvjerili smo se da s industrijskom zonom nismo napravili učinak kakav smo očekivali, ali mislim da bi proglašenjem stočarske zone na potezu od Ljubuše do Paklina napravili puno bolji učinak za poduzetnike i za samu općinu”, kaže za Večernji list Vukadin.

Da stočarska zona itekako ima smisla, pokazuje primjer Duvnjaka koji ima svoju tvrtku u Zagrebu gdje je godinama radio, a sada se vratio u svoj kraj i tu pokrenuo farmu.

“Naš mještanin je godinama živio na relaciji Zagreb - Tomislavgrad, u rodnom kraju provodio je samo vikende, danas je situacija drugačija, živi tu, a tek svaki treći vikend odlazi u Zagreb. Nabavio je 250 krava i nada se da će uspjeti živjeti od ovog posla. Spoznao je kako je u Tomislavgradu ipak bolje jer u Zagrebu je uvijek stranac”, kaže Vukadin.

Nije on jedini primjer. Sve je veći broj onih koji odlaze u strane zemlje kako bi zaradili novac koji će uložiti u vlastiti biznis u BiH, odnosno konkretno u Tomislavgradu.

“Mladić koji je vozio kamion u jednom našem prijevozničkom poduzeću je prije nekog vremena otišao u Njemačku raditi i ovih dana je podnio zahtjev za dodjelu zemljišta za izgradnju farme na potezu od Tomislavgrada prema Šuici gdje već imamo jednu sličnu farmu”, kaže Vukadin.

Dodaje i kako postoji primjer dvojice braće od kojih jedan živi u Tomislavgradu, a drugi u Zagrebu, a žele zajedno pokrenuti izgradnju farme “na kućnom pragu”.

Svi oni i još brojni primjeri shvatili su da u BiH postoji budućnost, te da si u tuđoj zemlji uvijek stranac. Zanimljivo je spomenuti kako općini Tomislavgrad već ponestaje slobodnog zemljišta za gradnju farmi i proizvodnih objekata.

“Sad nam je problem mala količina zemljišta koju možemo dati ljudima jer smo većinu podijelili. Ovaj problem bi se mogao riješiti melioracijom Duvanjskog polja, međutim to je projekt za više razine vlasti jer Općina to financijski ne može podnijeti”, ističe Vukadin.

Dodaje i kako se općina trudi na sve načine pomoći onima koji žele pokrenuti posao.

“Mi smo imali odluku o subvencioniranju zemljišta gdje su oni koji žele pokrenuti posao kvadrat mogli dobiti po cijeni od jedne marke, ali u ožujku prošle godine je zaživio Zakon o stvarnim pravima koji je ovu našu odluku stavio izvan snage. Međutim, mi smo i tu našli načina da iziđemo ususret poduzetnicima”, kaže Vukadin.

Naime, sada prilikom donošenja odluke o dodjeli zemljišta na teren izlazi vještak koji procjenjuje vrijednost zemljišta.

“Sada, primjerice, 5000 kvadrata poduzetnik može dobiti po cijeni od 6 KM po kvadratu, što je u konačnici 30.000 KM, međutim općina mu vraća 25.000 KM kao subvenciju, tako da opet poduzetnik dobije kvadrat po cijeni od jedne marke”, zaključio je za Večernji list Vukadin.

Kopirati
Drag cursor here to close