Veo tajni

Tko se bogati na uvozu smeća iz Hrvatske u Neum?

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2016. u 08:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hanka Vajzović, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, jeste javno skrenula pažnju na krupan problem ove države, a hoće li i kako biti riješen nitko ne zna niti se usuđuje prognozirati, piše Dnevni list. O čemu se radi?

Ugroženo zdravlje

Već godinama se uvozi smeće iz Hrvatske, takozvani komunalni otpad, i odlaže u zaleđu Neuma što ovom gradu i turizmu nanosi ogromnu štetu. Tko je i kako dogovorio da se smeće s hrvatskog poluotoka Pelješac prebacuje u BiH, nitko bar službeno ne zna i neće da kaže.

Prema onome što se priča, netko se na tom poslu bogati, ali je sve obavijeno tajnama i misterijima. Jedino nije tajna da Neum od toga ima goleme štete, ali njegove vlasti nisu baš i odlučne i glasne u zahtjevu da se problem riješi!? Ono što se zna jeste da uvoz smeća nije reguliran nikakvim ugovorom između BiH i Hrvatske.

''Tražim o svemu tome informaciju od Vijeća ministara. S ovim problemom upoznate su sve nadležne institucije uključujući Graničnu policiju i Federalnu upravu za inspekcijske poslove'', kazala je zastupnica Vajzović na posljednjem zasjedanju Parlamenta BiH uz naglasak da je zdravlje ljudi u Neumu ugroženo.

Dobili novac

U travnju ove godine BiH i Hrvatska potpisali su sporazum o suradnji u oblasti zaštite okoliša, ali ništa konkretno dvije države nisu dogovorile o neumskom slučaju i smeću s Pelješca.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, nakon pitanja zastupnice Vajzović, otkrio je parlamentarcima da je BiH dobila milijun i 140 tisuća eura za sanaciju deponije u Neumu.

Odmah su na ovo reagirali ekolozi s pitanjem gdje se i kako taj novac troši i uz upozorenje da odlaganje otpada u Neumu treba zabraniti zbog strukture zemljišta i položaja tog mjesta.
Projekt sanacije deponije u Neumu u nadležnosti je Ministarstva okoliša i turizma Federacije, a u kojoj fazi je njegova realizacija bar za sada javnosti se ne otkriva, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close