Božidar Matić

Tko ima novca neće u BiH jer ona prodaje probušene šešire

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2014. u 11:18 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je najlošija zemlja u Europi. Nas je Albanija prestigla, Crna Gora nas je prestigla, o Hrvatskoj da i ne govorim, kao ni o Srbiji, koja je naslijedila i sve pozitivne kapacitete iz bivše Jugoslavije'', rekao je za Radio Slobodna Europa dr. Božidar Matić, predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti BiH.

Istaknuo je kako se znanost u BiH gotovo ništa ne pita u brojnim oblastima posebno kad se sastavlja neka ekipa koja treba da ostvari interes BiH.

''Doći će vrijeme kada nam ni MMF neće pokrivati proračunske rupe. Slaba ekonomija stvara slabu bazu za prikupljanje poreza.''

Slaba ekonomija, slaba baza

''Na primjer, sastav tima za tužbu BiH protiv Srbije za genocid. Srbi su u svoju ekipu stavili vrhunske stručnjake, međunarodnog prava kao što je Tibor Varadi, to su zmajevi u svojoj oblasti. Kada je BiH pravila svoju delegaciju, nitko nije pitao za stav i mišljenje Akademiju, iako smo mi imali raspravu o Tužbi i imali prijedlog tko da vodi našu delegaciju. I naravno, kako smo prošli? Eklatantan genocid nije prihvaćen kao definicija nego samo lokalno u Srebrenici. I tako se sve radi. Odsustvo meritokratskog principa kod postavljanja dužnosnika se strahovito osvećuje. Imate ministarstava u kojima ministar ne zna terminologiju oblasti u kojoj je ministar'', rekao je Matić dodavši kako bi izlaz iz te situacije katarza, neka katastrofa.

''Doći će vrijeme kada nam ni MMF neće pokrivati proračunske rupe. Slaba ekonomija stvara slabu bazu za prikupljanje poreza. Proračuni su sve oskudniji, kako prolazi vrijeme. Sve više predratnog naslijeđa se ne može održavati a kamoli, graditi nešto novo. Evo, izgrađena je pruga Šamac - Sarajevo - Ploče, a na njoj sad nema vlakova. Izgradiš Skenderiju, njoj propadne krov, a ne može se održavati ni ono što nije propalo. Nema više velikih poduzeća, sve predratno je uništeno'', rekao je Matić.

Tko će kupiti probušeni šešir?

Za neuspješnU privatizaciju, koja je uslijedila nakon toga, Matić kaže kako je diktirana neadekvatnom politikom političkih stranaka.

Bilo je situacija kada je Agencija planirala da stavi neko vrijedno poduzeće u privatizaciju, ali nikada to nije dozvoljeno. Vlada ga je sklanjala dok ga dnevna politika ne isisa.

''Nijedno poduzeće validno i vrijedno nije stavljeno u privatizaciju. Tek kad je iz poduzeća isisano sve ono što je preživjelo rat, onda je ono stavljeno u privatizaciju. Tko će to onda kupiti? Zato ja Agencija za privatizaciju neuspješna. Ja je nazivam prodavaonicom probušenih šešira. Tko će kupiti probušeni šešir? Bilo je situacija kada je Agencija planirala da stavi neko vrijedno poduzeće u privatizaciju, ali nikada to nije dozvoljeno. Vlada ga je sklanjala dok ga dnevna politika ne isisa. Tek kada ga politika pretvori u probušeni šešir, kažu neka ide u prodaju. To ne može tako!'', smatra Matić.

Istaknuo je kako nitko tko ima mnogo novca, ne dolazi u BiH te da arapske zemlje investiraju u Srbiju, a neće u BiH.

''Rusiju smo iz Federacije isključili, što je potpuna budalaština. Rusija je najbogatija zemlja po resursima, mi bi imali njima što prodati, jer kupujemo od njih plin. Ali ne, za nas u Federaciji Rusija ne postoji. Nešto Republika Srpska "muti" s Rusijom ali i to je izobličeno. Zapadnoeuropske zemlje su potpuno zakazale, iako su bile gostoljubive prema velikom broju izbjeglica iz BiH'', rekao je Matić.

Prepadačka filozofija

Govoreći o politici u kojoj su različite vrste blokada jedan od glavnih problema, Matić ističe kako svi u politici koriste isti alat koji on zove prepadačka filozofija.

''Imate stranku A, B, C, naciju A, B, C. Onaj iz A prepada svoju pastvu kako će je B i C progutati, onaj iz B da će ih A i C progutati i tako u krug, prepadaju svoje pastve, a to je mehanizam za njihovo održavanje na vlasti. A onda, ta vlast se koristi za nepotizam, za korupciju, za pljačku i za sve ostalo. Ima stvari za koje pametan čovjek ne može naći objašnjenje - imate ljude koji ništa osim društvenog stana nisu imali 1990. godine. Sada imaju "viletine" od 50 milijuna maraka. Odakle to? Porijeklo imovine se tako jednostavno ispituje, tokovi novca su vodič prema porijeklu imovine. Uđi samo, pregledaj račune, pogledaj malo i familiju, jer mnogi su se prepali pa neće na svoje ime da investiraju ukradeni novac'', kaže Matić.

Svjestan da se Akademiji zamjera što nije aktivnija kada je u pitanju aktualna situacija u BiH, Matić kaže da su akademici jako aktivni.

Rusiju smo iz Federacije isključili, što je potpuna budalaština. Rusija je najbogatija zemlja po resursima, mi bi imali njima što prodati, jer kupujemo od njih plin.

(Ne)aktivna Akademija

''Ako mislite na politiku, to nije posao Akademije. Akademija je svojom suštinom osuđena na znanstveni pristup. Ako nema znanstvenih izvora, ne može se praviti znanost i zato nema na ovoj razini Akademije mogućnosti za bavljenje dnevnom politikom. A kad se Akademija počne baviti dnevnom politikom, završi osramoćena, kao što je osramoćena Srpska akademija nauka sa svojim Memorandumom, iako u tom Memorandumu ima dosta točnih izvora starih i po 150 godina. Osnovni imperijalni ciljevi Srbije prema Zapadu su definirani prije 150 godina čuvenom definicijiom linije "Karlobag - Karlovac - Virovitica". Ali, išlo se na interpretaciju dnevne politike i pala je sramota. E, bh. Akademija, jedinstvenim stavom svih svojih članova, neće sebi dozvoliti takvu sramotu. Neće praviti nikakve memorandume koji bi bili po volji bošnjačkoj, hrvatskoj ili srpskoj politici'', rekao je Matić.

Inače, predsjednik Akademije Matić je poznati gospodarstvenik, a najveći dio njegovog radnog angažmana vezuje se za sarajevski Energoinvest i. Bio je redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu, zatim rektor sarajevskog Univerziteta, a obavljao je i niz dužnosti u političkom životu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close