Zarada na nafti

Teroristi Islamske države na nafti zarade tri milijuna dolara

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2014. u 07:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračni udari po objektima naftne infrastrukture koje su zauzeli teroristi u Siriji i Iraku praktično uopće ne utiču na profit od nelegalne prodaje nafte, već samo kompliciraju uvjete života stanovništva u tim oblastima, izjavio je u srijedu stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin.

Čurkin je, pritom, naveo da "Islamska država" (IS) dobiva 30.000 barela nafte za 24 sata i da ukupan dnevni prihod terorista od trgovine naftom iznosi tri milijuna dolara.

Prema njegovim riječima, "putuju cisterne s naftom, funkcioniraju montirani plinovodi (...) sive sheme i posrednici pomažu da se proda sirovina na crnom tržištu".

Podsjećajući da je u aprilu 2013. godine EU donijela odluku o "ublažavanju" sankcija Siriji i dozvolila nabavku sirijske nafte od subjekata koji nisu državni, Čurkin je rekao da samim time "posredno pomaže financijsko jačanje IS i Jabhat al-Nusre, koji kontroliraju nalazišta energenata na sjeveroistoku Sirije'', prenio je TAS S.

Ruski veleposlanik pri Svjetskoj organizaciji je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a istakao da su nedopustivi dvostruki standardi u borbi protiv terorizma, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema Čurkinovim riječima, dok su se IS i Jabhat al-Nusra (prvobitno formirane kao ogranci Al-Quide u Iraku i Siriji) borili protiv snaga sirijske vlade "to nije izazivalo zabrinutost nekih država".

Naglašavajući da postoji "realna prijetnja" da teroristi dopru do arsenala kemijskog oružja, ruski diplomata je rekao da se pojavljuje sve više informacija da kemijsko oružje upotrebljavaju ekstremisti-teroristi u Iraku i Siriji.

-Postoji realna prijetnja pristupa zadržanim libijskim i iračkim hemijskim arsenalima - rekao je Čurkin, koji je saopćio da je nekoliko zemalja članica VS UN-a odbacilo ruski prijedlog predsjedničke izjave, koji se odnosi na prijetnju proizvodnje i primjene hemijskog oružja od terorista i oružanih grupa u Siriji, Iraku i Libiji.

Ruska delegacija naišla je na dvostruke standarde, rekao je on i dodao da su neke članice odmah počele da insistiraju da se izjavi da sasvim drugi smjer i glavna pažnja u tekstu posveti programu kemijskog oružja sirijske vlade.

''Pokušali smo da uvažimo neke zabrinutosti tih delegacija ali da prihvatimo sve amandmane, mijenjajući principijelan smjer teksta, nismo mogli'', kazao je Čurkin.

''Smatramo da je neprihvatljiv bilo kakav 'balans' između, s jedne strane sirijske vlade koja se prošle godine priključila Konvenciji o zabrani kemijskog oružja i u rekordno kratkom roku u teškim uvjetima konflikta osigurala uništenje i odvoženje svih komponenata svog kemijskog oružja, i terorista koji teže da steknu oružje za masovno uništenje, s druge strane'', kazao je šef ruske misije pri UN-u, prenosi Tanjug.

Ranije danas agencije su javile da je Vijeće sigurnosti UN-a libijsku grupu Ansar al-ssarija (Pristalice šerijata) stavio na spisak terorističkih organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close