Teški uvjeti

Tegeltija: Neće biti nastavljen aranžman sa MMF-om

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2014. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija smatra da neće biti nastavljen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se ne mogu ispuniti uvjeti koje postavlja ta financijska institucija.

Tegeltija tvrdi da postavljeni uvjeti pred BiH od MMF-a nisu realni, ne želivši da ulazi u motive tih zahtjeva, čiji rokovi se, kaže, ne mogu ispuniti.

Entitetski ministar financija je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da u ovom trenutku postoji , kako je naveo, potpuna blokada rada parlamenta BiH, te da ne mogu zavisiti od toga da li će parlament BiH donijeti ili ne zakon o akcizama, što je jedan od uvjeta MMF-a.

''Nismo spremni da budemo u nekom aranžmanu za koji nismo sigurni da li će se nastaviti ili neće. Želimo da imamo čistu sitauciju i stoga nismo prihvatili nikakva uvjetovanja sa stanovišta rokova koji ne zavise od nas'', naveo je on.

U ovogodišnjem proračunu RS-a od MMF-a su bila planirana sredstva u iznosu od 66 milijuna KM.

Kako bi nadomjestili ta kreditna sredstva, Tegeltija tvrdi da će ih „tražiti“ od drugih financijskih institucija, mada su MMF-ovi krediti povoljniji kada su u pitanju kamate, ali imaju kratak rok otplate.

Nije isključio mogućnost da se ta nedostajuća sredstva osiguraju, kako je naveo, i s nekim partnerima iz Rusije.

MMF-u se u ovoj godini treba vratiti 126 milijuna KM kredita iz prethodnog razdoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close