EFT Group

TE Stanari: Zaživio najveći energetski projekt u BiH

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 07:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija EFT je u Tesliću predstavila novoizgrađenu termoelektranu Stanari. Uroš Bojanić iz EFT Group je tijekom prezentacije kazao kako su do 2012. godine u Rudnik Stanari uložena 63 milijuna KM u opremu: kamione, bagere, dampere... Prema njegovim riječima, godišnja potrošnja uglja za proizvodnju električne energije u TE Stanari bit će oko dva milijuna tona, što će biti dovoljno za godišnju proizvodnju dva milijuna megavatsati struje.

On je dodao kako kompanija u sljedećih 10 godina ne očekuje veliki profit od RiTE Stanari jer će u tom razdoblju vraćati kredit kineskoj banci koja je financirala izgradnju termoelektrane.

Odgovarajući na pitanje novinara o liberalizaciji tržišta električne energije, Bojanić je kazao kako je tržište u BiH veoma otvoreno, ali uvjeti ne dozvoljavaju da netko konkurira elektroprivredama zbog niske cijene.

"BiH ima višak struje i elektroprivrede pokušavaju zadržati svoje kupce, zato nama nisu krajnji cilj kupci u BiH nego izvoz. Mi nismo konkurencija elektroprivredama", rekao je Bojanić.

Termoelektrana Stanari je početkom siječnja krenula sa isporukama prvih megavata u energetsku mrežu Bosne i Hercegovine. Ovim isporukama struje započela je finalna test faza, koja će trajati nekoliko mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta RiTE Stanari je oko 560 milijuna eura, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close