You talkin' to me?

Taksisti dali Mostaru rok: Spremni na potpunu blokadu grada

Gospodarstvo / Flash | 24. 09. 2015. u 12:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak koji je trebao riješiti problem nelegalnih taksija u Mostaru pretvorio se u razgovor o tome kako od legalnih napraviti još legalnije taksiste, tvrde vlasnici taksi službi.

Naime, nedavno su se sastali vlasnici firmi Moj taxi, Halo taxi, Herc taxi, te predstavnici policije, Ministarstva prometa i veza, Inspekcijskog nadzora, Odjela za urbanizam i građenje te Odjela za gospodarstvo, no ništa nije dogovoreno.

''Ranije smo najavljivali prosvjede, pa smo pozvani na sastanak, no sastanak nije urodio plodom jer se nisu rješavala pitanja nelegalnih taksija. Gradske vlasti su dobile još vremena da riješe to pitanje, ako ništa ne urade za 15 dana ćemo organizirati prosvjednu vožnju. Ako na prosvjednu vožnju ne bude odgovora, mi ćemo, nažalost, morati blokirati grad. Ne želimo građanima stvarati neugodnosti, ali nećemo imati drugog izbora'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Božidar Cicmil vlasnik firme Moj taxi.

Iako je ranije iz Vlade HNŽ-a najavljena opsežna akcija protiv nelegalnih taksi prijevoznika, te je Federalna uprava za inspekcijske poslove trebala provesti akciju u suradnji s MUP-om, akcija čini se nije urodila plodom.

''Najveći problem je što se loptica odgovornosti konstantno prebacuje s Ministarstva prometa i veza na policiju i obrnuto, no u zakonu stoji jasno rečeno tko ima i kakve nadležnosti. U Zakonu o cestovnom prijevozu jasno su navedene ovlasti inspekcije, dok Zakon o cestovnom prijevozu na području HNŽ-a kaže da Inspekcijski nadzor vrše i policijski službenici koji vrše nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa na području županije'', dodaje Cicmil.

Kaže kako je često dobio odgovor kako je u inspekciji zaposlen samo jedan inspektor za ovo područje, ali i to se lako može riješiti jer u Zakonu stoji da Županijski ministar može po potrebi, rješenjem privremeno ovlastiti i drugu osobu koja ispunjava uvjete, da izvrši određene poslove inspekcijskog nadzora sa svim ovlaštenjem inspektora.

Primjerice, Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH, u vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je između ostalog ovlašten da privremeno zabrani vršenje prijevoza osoba ili tereta, može zabraniti i korištenje vozila ako ono ne ispunjava propisane uvjete prema odredbama ovog Zakona, obavljanje poslova vozača. Inspektor može donijeti rješenje i odmah primijeniti mjeru isključenja vozila iz prometa pri čemu inspektor oduzima prometnu dozvolu za vozilo i registarske znake i o tome izdaje odgovarajuću potvrdu. Važne detalje ovog Zakona možete pročitati u priloženom dokumentu.

''Problem je što inspektor zaustavi vozilo, napravi zapisnik, to vozilo odmah nakon uzima mušteriju i nastavi voziti'', kaže Cicmil.

Kako smo saznali od taksi prijevoznika, problem predstavlja i Odluka o broju taksi stajališta, stajališnih mjesta i planu razmještaja taksi vozila na području Grada Mostara u kojoj su sporne zone stajališta.

Zone su, kako su rekli taksi prijevoznici, određene na razini gradskih zona, koje se ne podudaraju sa žarišnim taksi zonama.

''Primjerice gradska zona jedan je Zalik, dok je za taksiste Mepas. Za prvu zonu se plaća najveća cijena, a zona nije prometna. Problem je način na koji je donesena odluka i na koji su postavljene ove zone jer nije bilo konsultacije s taksi prijevoznicima'', kaže Cicmil.

Podsjetimo, u Mostaru legalno vozi oko 120 licenciranih taksi automobila čije tvrtke redovito uplaćuju poreze i doprinose za svoje djelatnike, pojedine taksi službe koje imaju prijavljenu djelatnost ne prijavljuju sva vozila koja voze po gradu. Osim tih pravnih osoba u gradu postoji oko 60 vozila u vlasništvu fizičkih osoba koje se taksi djelatnošću bave potpuno nelegalno.

Zbunjujuća je zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila. Iako prema Zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju. To im omogućava da svoj posao rade nelegalno.

''U Mostaru je strane županijskog MUP-a izdano od 180 do 200 registarskih tablica za taksiste, a trenutačno je 120 izdanih licenci. To znači da u Mostaru postoji oko 80 vozila koja rade nelegalno, i besmisleno je plaćati taksi stajališta i naknade dok pored legalnih poslodavaca stoji netko tko apsolutno ništa ne plaća. A gradske institucije bi se trebale konsultirati prije izdavanja odobrenja. Jer Ministarstvo gospodarstva izdaje odobrenje, bez konzultacije s Ministarstvom prometa i veza koje nema prostora da izda licence, tako da se ljudi svjesno dovode u zabludu'', zaključuje Cicmil, dodajući kako su legalni taksi prijevoznici sve pokušali riješiti po svim postupcima, dopisima i razgovorima, ali ako stanje ostane isto morat će djelovati radikalnije.

Kopirati
Drag cursor here to close