Samo zadužuj

Svjetska banka odobrila kredit od 74,50 milijuna eura za fiskalne reforme u BiH

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 09:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je zajam IBRD-a za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 74,50 milijuna eura (80 milijuna američkih dolara) za Operaciju za razvojnu politiku javnih finansija.

Taj će program osigurati proračunsku podršku za poticanje donošenja politika od vlasti u BiH, kojima bi se unaprijedile javne financije i smanjili fiskalni pritisci u srednjoročnom razdoblju.

BiH ima jedan od najvećih javnih sektora u svijetu u odnosu na obujam svoje ekonomije, pri čemu rashodi generalne vlade čine gotovo 44 posto BDP-a u 2016., a javna poduzeća još više povećavaju zastupljenost javnog sektora u ekonomiji.

''Postoji dosta prostora za prilagođavanje veličine i povećanje efektivnosti javnog sektora. Operacija za razvojnu politiku javnih financija pruža podršku za mjere na smanjenju javne potrošnje za čak 2,3 posto BDP-a u srednjoročnom periodu i postavlja temelje za dalje strukturalne reforme u pravcu efektivnijeg javnog sektora - navodi se u saopćenju Ureda Svjetske banke u BiH.

Reformske mjere u okviru ovog programa smanjuju rigidnosti tržišta rada i nabavke lijekova, te utiru put za pokrivanje neizmirenih obaveza i dublje strukturalne reforme na upravljanju javnim financijama, financiranju zdravstvenog sektora i restrukturiranju poduzeća u državnom vlasništvu.

Taj program ima uporište u Reformskoj agendi koja predstavlja sveobuhvatan program strukturalne transformacije i podržavaju je sve vlade u BiH i svi razvojni partneri, uključujući Europsku komisiju, Međunarodni monetarni fond i Grupaciju Svjetske banke.

''Odobreni program prepoznaje napore vlasti u BiH na postizanju održivije javne potrošnje u srednjoročnom razdoblju'', rekla je direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Ellen Goldstein dodajući da je rješavanje pitanja glomaznog i neefikasnog javnog sektora jedan od najznačajnijih aspekata Reformske agende zemlje, koja je dizajnirana da transformira ekonomiju u skladu s kriterijima Europske Unije i da ubrza rast i otvaranje radnih mjesta.

Program ima uporište u reformama predviđenim u okviru dijela Reformske agende koji se odnosi na javne financije, što ima za cilj osiguranje fiskalne održivosti u ambijentu oporavka ekonomskog rasta. To je i središnji dio Okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke sa Bosnom i Hercegovinom, odobrenog u prosincu 2015. Okvir predviđa oko 750 milijuna dolara novih zajmova od Svjetske banke u razdoblju 2016-2020., u zavisnosti od obujma i tijeka implementacije reformi.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH uključuje 11 operacija ukupne vrijednosti 497 milijuna dolara. Oblasti za koje se pruža podrška obuhvaćaju transport, zapošljavanje, energetsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu, okoliš, šumarstvo, upravljanje vodama, priopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close