Svečana sjednica

Svečano proslavljen dan općine Neum

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 11:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja, patrona neumske župe, u Neumu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. Svečana sjednica je održana u petak, 26. kolovoza 2016. u kino dvorani Grand hotel Neum s početkom u 19.30h.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju- Križu u Neumu za sve poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik OV Neum, Mirko Pavlović, otvorio je svečanu sjednicu i na samom početku pozdravio sve nazočne vijećnike, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, crkvene predstavnike, te stranačke dužnosnike. Sjednici su prisustvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti susjednih gradova, kako iz BiH, tako i iz Republike Hrvatske.

Izvješće u povodu obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja podnio je načelnik općine Neum , dr. Živko Matuško, te je iznio sve razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i ostale događaje koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV-a do ove današnje.

Od značajnih gospodarskih projekata istaknut je nastavak radova na objektu „SUNČANA OBALA“ koji je privatiziran od strane poduzeća Orka d.o.o. U tijeku je obnova hotela koji će dodatno obogatiti turističku ponudu Neuma i omogućiti otvaranje ovih radnih mjesta.

U izvješću načelnika Matuška, istaknut je i projekt „CB GREEN“ kojeg provodi Općina Neum sa partnerima, a koji je odobren u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina.Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti iz ovog projekta na području Bosne i Hercegovine vrijedan je 253.000,00 €. A kroz navedeni projekt ove je godine postavljena LED javna rasvjeta na novoizgrađenoj šetnici uz samu obalu – Surdup I., te je izvršena zamjena postojećih svjetiljki sa energetski učinkovitim, LED svjetiljkama, uz duž cijele obale, u ulici dr. Franje Tuđmana. Radovi će se nastaviti i u mjesecu rujnu kad se očekuje postavljanje solarnog rasvjetnog sistema na poluotoku Kleku.

Projekt ‘’Bicikliranjem kroz povijest’’ – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘’Ćiro’’ je također projekt koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina, a na kojem je Općina Neum partner u implementaciji istog. Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom ‘’Ćiro’’.

Općinsko vijeće Neum je još u kolovozu 2015. donijelo Odluku o osnivanju Razvojne agencije „Nera“ d.o.o. Neum, koja ove godine počinje i službeno sa radom. Agencija ima za cilj planirati, izrađivati i implementirati razvojne projekte financirane iz nacionalnih fondova, europskih fondova ili drugih međunarodnih agencija, te kroz programe i projekte provoditi Strategiju razvoja Općine Neum, te time pridonijeti razvoju turizma, ruralnom i poljoprivrednom razvoju općine.

U izvješću, između ostalog, su još navedene aktivnosti na izgradnji produžetka javnih stepeništa na potezu Mimoza-plaža, kao i javnih stepeništa na potezu Trstenica-Primorska; izgradnja i puštanje u upotrebu dječjeg igrališta u naselju Bregovi I.; rušenje objekata u ferijali, zbog privođenja namjeni lokaliteta sukladno planskoj i projektnoj dokumentaciji (izgradnja općinske zgrade, trga i drugih sadržaja); u cilju opskrbe Neuma vodom sa izvorišta Blace urađena je projektna dokumentacija i nabavljena potrebna oprema itd.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Neum dodijeljene su i nagrade općine Neum za 2016. –u godinu, koje je uručio načelnik općine dr. Živko Matuško.

Osobnu nagradu dobio je Stanislav Vukorep za doprinos u očuvanju kulturno povijesne baštine, a skupnu nagradu za humanitarni rad u lokalnoj zajednici dobile su časne sestre Služavke Malog Isusa iz Neuma. Nagrade za razvitak gospodarstva i zapošljavanja u lokalnoj zajednici dobila su poduzeća : Judik d.o.o. Neum, Jadranpromet d.o.o. Neum te Neretvanac d.o.o. Neum.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD Lindžo i Marin Previšić.

Na završetku sjednice svi uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz svečanu večeru.

Kopirati
Drag cursor here to close