Građevinska dozvola

Sve spremno za izgradnju posljednje dionice sarajevske zaobilaznice

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2016. u 09:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uručenjem građevinske dozvole za početak gradnje prve faze LOT-a 2C stekli su se uvjeti za izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, javlja Anadolija.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić taj dokument uručio je Mirsadu Dizdareviću, koordinatoru projekta Sarajevska zaobilaznica iz JP Ceste FBiH.

"Velika je stvar da ulazimo u izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice. Ta priča traje deset godina. Naime, toliko je prošlo od kada je Vlada FBiH uzela kredit za izgradnju Sarajevske zaobilaznice. U lipnju ove godine taj kreditni aranžman se zatvara, a sredstva koja se ne povuku do tada, više se ne bi mogla iskoristiti. Taj dio prometnice uopće nije bio isprojektiran niti su bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, tako da smo krajem prošle godine obavili razgovore sa predstavnicima JP Ceste FBiH, premijerom Vlade FBiH i dogovorili da krenemo u relizaciju ovog značajnog projekta. Općina je u suradnji sa Sarajevskom županijom preuzela obavezu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a Ceste FBiH proceduru odabira izvođača radova i financiranje izgradnje LOT-a 2c“, izjavio je načelnik Semir Efendić.

Dodao je dok budu trajali radovi na prvoj fazi koja obuhvaća i sam objekt mosta (pergole) preko željezničke pruge, riješit će i ostatak imovinsko-pravnih odnosa.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 9,5 milijuna maraka i 4,2 milijuna za imovinskopravne odnose, što znači da će projekt koštati oko 14 milijuna maraka.

Izgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice je od izuzetne važnosti za glavni grad BiH. Osim što će dodatno smanjiti prometne gužve, iako su one sa izgradnjom prvog dijela Sarajevske zaobilaznice u velikoj mjeri smanjene, ona na neki način predstavlja preduvjet da se u Sarajevu u budućnosti krene u realizaciju izgradnje autoputa, koji bi se spajao sa LOT-om 2c do željezničke postaje i dalje.

Koordinator projekta Mirsad Dizdarević je kazao da će izvođač biti uveden u posao za nekoliko dana, a radit će se najzahtjevniji dio trase.

''Nakon potpisivanja ugovora sa odabranim izvođačem radova, izvođač će biti uveden u posao. Ovim projektom grad Sarajevo će na najbolji mogući način riješiti pitanje ulaska i izlaska iz grada, na vrlo kvalitetan način. Naše su procjene da će prva faza biti završena za četiri do pet mjeseci“, rekao je Dizdarević.

Radove će izvoditi respektabilne domaće kompanije Euro-Asfalt i ŽGP, koje su uspješno uradile i LOT 1 i 2 Sarajevske zaobilaznice.

Izvođenje radova neće utjecati na odvijanje prometa, odnosno neće biti prometnih gužvi, jer će se radovi izvoditi izvan koridora gradskih prometnica.

Kopirati
Drag cursor here to close