A Mostar tek dobio korpe

Svako domaćinstvo u Gračanici ima posude za odvojeno prikupljanje otpada

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2016. u 10:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako razvijene zemlje godinama već imaju propisane visoke kazne za one koji ne vrše odvojeno prikupljanje otpada da bi se doprinijelo stvaranju cirkularne ekonomije, u Bosni i Hercegovini još su rijetki primjeri dobre prakse, ali ipak postoje.

U 17 gradova BiH "Ekopak", kao ovlašteni operater upravljanja ambalažnim otpadom, financirao je nabavku posuda za odvojeno sakupljanje otpada, a trenutno najbolja situacija je u Gračanici u kojoj svako domaćinstvo ima takve posude, dok komunalno poduzeće značajne količine otpada predaje na reciklažu umjesto na deponiju.

Odvajanje otpada

O važnosti odvojenog prikupljanja otpada i tek obilježenom Europskom tjednu za smanjenje otpada u razgovoru za Fenu govorio je predsjednik Udruženja "Ekotim" Rijad Tikveša koji je najavio da obilježavanje ovaj tjedan neće prestati aktivnosti Udruženja o podizanju svijesti o ovom pitanju, piše Fena.

Kako je pojasnio građane koji su dobili kontejnere za odvojeno skupljanje otpada u svojim naseljima članovi "Ekotima" podsjetit će na mogućnosti odvojenog sakupljanja otpada i podijeliti im vrećice za odvojeno sakupljanje otpada.

U te vrećice moći će se staviti ambalažni otpad koji se neće miješati s mokrom frakcijom otpada da bi se taj ambalažni otpad, poput plastičnih boca i kartonskih kutija, poslije mogao iskoristiti i reciklirati.

Jesu li građani zainteresirani

Na pitanje jesu li građani zainteresirani za odvojeno prikupljanje otpada i generalno za rješenje problema u oblasti upravljanja otpadom, Tikveša je kazao da građani uvijek pozitivno reagiraju na njihove akcije, a javljaju im se i s pitanjima kako se može unaprijediti sustav odvojenog prikupljanja otpada i reciklaže.

''Kod nas postoji pravilnik o upravljanju ambalažnim otpadom koji je usvojen 2010. godine i koji bi do sada trebao rezultirati s mnogo više instaliranih kapaciteta za odvojeno sakupljanje otpada. Međutim, u Sarajevu tek ove godine postavljeni su na tri-četiri lokacije podzemni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada koje je financirao 'Ekopak' i to je mali korak naprijed'', mišljenja je.

Ocijenio je da kada bi se više ulagalo u te aktivnosti do sada bi cijeli grad imao kontejnere za odvojeno sakupljanje otada od čega bi se mogao napraviti ozbiljan biznis i zaposliti veliki broj ljudi.

Nedostaje volje

Kada se pogledaju težnje Europske unije ka cirkularnoj ekonomiji koja znači da se zatvori ciklus i da otpad više ne postoji jer će se iznova prerađivati i ponovo praviti sirovine od njega umjesto da se troše prirodni resursi, sigurno je da i u BiH treba postojati težnja ka takvom uređenju sustava.

''Samo potrebno je mnogo više volje od svih uključenih u proces zbrinjavanja otpada i "Ekotim" će tražiti od svih nadležnih institucija uključenih u proces upravljanja otpada da se što prije postigne taj cilj'', istaknuo je Tikveša.

Najavio da će to udruženje i dalje razgovarati s građanima, ali i vlastima da bi se kroz izradu strateških dokumenata i kroz konkretne aktivnosti na terenu osiguralo efikasnije prikupljanje otpada i doprinijelo povećanju količina otpada koji se reciklira.

A Mostar?

Dodajmo svemu ovome da Mostar, turistički biser Bosne i Hercegovine, jedan od najprljavijih gradova u BiH, koji ima pet komunalnih poduzeća i tone smeća na svakom koraku.

Da bi situacija bila još tužnija, Mostar je ovo proljeće, nakon nekoliko godina, konačno dobio i korpe za otpad na ulicama. No i ovo malo truda gradskih vlasti, neodgovorni građani su počeli uništavati, a korpe su pošle 'padati'. Iz ove perspektive, ideje o odvojnom prikupljanju otpada u Mostaru se čine iznimno daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close