Sastanak povjeritelja

Sutra odluka o sudbini Dite; radnici poručuju: ''Samo želimo raditi''

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2015. u 09:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Županijske gospodarske komore Tuzla za sutra je najavljeno održavanje sastanka Skupštine povjeritelja tvornice deterdženata ˝Dita˝, na kojem bi se trebalo izabrati vijeće povjeritelja koje će donositi sve buduće odluke, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Prvi put ću nazočiti jednom takvom sastanku, a od stečajnog upravnika saznali smo da će doći odvjetnici povjeritelja tj. banaka i dobavljača. Bilo je govora da će to novo tijelo biti sastavljeno od sedam članova, odnosno predstavnika radnika, banaka, te velikih i malih dobavljača, ali to još uvijek nije službeno.

Ono što radnici očekuju jeste pozitivna odluka da ''Dita'' nastavi s radom i da se zaustavi nakaradna politika koja dolazi iz Sarajeva, a guši gospodarstvo u Tuzlanskoj županiji˝, izjavila je Emina Busuladžić, članica Sindikata ˝Dite˝.

Busuladžić je dodala da su nedavnim pokretanjem proizvodnje i prodajom tečnih deterdženata radnici ˝Dite˝ proteklih dana poslali poruku da ˝znaju, mogu i žele raditi˝.

Loši privatizacijski potezi upropastili su ovu, nekada u regiji vodeću tvornicu za proizvodnju deterdženta. Unatrag tri godine proizvodnja u ovoj tvornici je stala, a sve vrijeme radnici su održavali prosvjede.

˝Za tvornicu i svoja radna mjesta borili smo se na minus 25 stupnjeva, kao i na nepodnošljivim vrućinama. Sa prosvjeda smo apelirali da nam dopuste da radimo. Poručivali smo da ne krademo strojeve i materijal, za što su nas optuživali, a ukazivali smo na stvarne kriminalne radnje. Bez plaća i naknada borili smo se za ovu tvornicu i uspjeli smo je sačuvati˝, podsjetila je Busuladžić.

Od travnja ove godine tvornica je u stečaju, a ukupna dugovanja ˝Dite˝ procjenjuju se na oko 30 milijuna KM.

U tvornici godinama nitko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se usljed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu. Od totalnog kraha, tvornicu su spasili radnici, koji su početkom lipnja počeli s čišćenjem postrojenja. Nakon što su u ˝Diti˝ ponovo dobili električnu energiju i vodu, uključili su strojeve i počeli sa proizvodnjom.

˝Od zaliha sirovina koje smo imali na stanju, ponovno smo započeli raditi ono što najbolje znamo. Proizveli smo tečne deterdžente, čiji kvalitet nije upitan, a zbog oštećenja parovoda, još uvijek ne možemo proizvoditi praškasti deterdžent. Građani i trgovački lanci pružili su nam veliku podršku i ohrabrili su nas da nastavimo s radom˝, kazala je Busuladžić.

Kopirati
Drag cursor here to close