Bezvlašće

Šume siječe tko hoće, kad hoće i kako hoće

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2014. u 20:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Šume siječe tko hoće, kad hoće i kako hoće'' tvrde u poduzeću ''Šume hercegovačko-neretvanske'', koje je formirala županijska vlast prije nekoliko godina kako bi u oblast šumarstva uvela red.

Kažu da nekontroliranu sječu vrše poduzeća kojima je sječa zabranjena još 2009. rješenjem Federalne inspekcije koje se ne provodi, a to su ''Ljuta'', ''Šume Herceg-Bosne'', ''Šumarstvo Prenj'' i ''Šumarstvo Srednjeneretvansko''.

I oni se pozivaju na rješenje federalne inspekcije - ono iz 2011. godine kojim je novoformiranom poduzeću zabranjena sječa, i kažu – mi nastavljamo raditi. 

''Mi smo na sudu registrirani i kao takvi postojimo. Nitko nam nije rekao da nemamo pravo raditi'', kaže Muhamed Zajmović, direktor ''Šumarstva Srednjeneretvanskog''.

Propise o radu svatko tumači na svoj način, jer ova županija, baš kao ni Federacija nema Zakon o šumama. Resorno ga ministarstvo pokušava donijeti još od 2012. godine - bezuspješno. U trećoj godini izrade tog dokumenta, i dalje se traže brojne preinake i izmjene. U Ministarstvu tvrde – namjerno ga opstruiraju stara poduzeća i lokalni nivoi vlasti. Ovi drugi opet kažu – županija nema ingerenciju donijeti taj zakon.

''Bez temeljnog zakona, a to je federalni zakon o šumama, bespredmetno je govoriti o županijskom zakonu. On se može donijeti tek nakon federalnog, odnosno da ga ovaj nadopunjuje'', ističe Samir Alikadić, direktor ''Šumarstva Prenj'' iz Konjica.

''Sve moguće sugestije koje su se mogle uvažiti – lokalnih zajednica, zastupnika u Skupštini, ugrađene su. Ni to nije bilo dovoljno određenim krugovima u pojedinim općinama. Oni ponovo nisu zadovoljni i iz tog razloga je proces blokiran'', kaže Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

Borba za prevlast u gospodarenju ogromnim prirodnim bogatstvom, očito je, traje i dalje. I proći će još vremena dok se ne utvrdi ko to čini nelegalno. Ali posječenih stabala tada više neće biti.

Podsjećamo, ranije smo pisali kako u revizorskom izvještaju stoji da, iako JP Šume Hercegovačko-neretvanske doo Mostar nije moglo obavljati djelatnost za koju je utemeljeno, županijska Vlada mu je odobrila transfer u iznosu od 690.00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close