Autoceste

Studenti građevinskih fakulteta posjetili gradilišta Gorica – Drivuša i Gorica - Bilješevo

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2012. u 09:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je u četvrtak bilo domaćin studentima III, IV i V godine studija Građevinskih fakulteta iz Sarajeva i Zenice. Studenti su s profesorima i predstavnicima JP Autoceste obišli gradilišta na Koridoru Vc, podionicu Gorica- Drivuša i tunel Vijenac.

Domaćin, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić ovom prilikom je istaknuo da je ovo nastavak suradnje u kojoj se očekuje da će studenti steći iskustva neophodna za njihovo školovanje.

''Želim još  jednom istaknuti da je JP Autoceste ponovo objavilo oglas o dodjeli 25 stipendija za studente Građevinskog i Saobraćajnog fakulteta koji su vezani za poslove na Koridoru Vc, čime dajemo podršku dobrim studentima, a čije će znanje biti potrebno u budućnosti'', rekao je Karić.                                           

Studenti su u okviru svoje praktične nastave imali priliku vidjeti tunel Vijenac, most na naguravanje i potporne konstrukcije, uključujući testni zid od armiranog tla.

Profesor s Građevinskog fakulteta u Sarajevu Haris Jašarević je kazao da je ovo jedna u nizu posjeta koje su realizirane u saradnji s JP Autoceste FBiH.

''Nastavak uspješne suradnje gdje studenti III, IV i V godine praktično obilaze gradilište i dobivaju praktična znanja, što je od velikog značaja za studente, jer konkretno mogu vidjeti kako izgleda izvođenje radova u tijeku, tehnologije iskopa, strojeve kojima se radi, bunare ispod stupova mosta itd. '', istaknuo je Jašarević.

Za Almu Trakić, studenticu III god. Građevinskog fakulteta u Sarajevu, ovo je bio  veliki doživljaj, jer, kako kaže, tri godine je čekala da vidi praktično izvođenje građevinskih radova, što je veliki poticaj da se trudi još više kako bi bolje upoznala svoju struku.

Inače, radi se na svih sedam faza probijanja tunela Vijenac, dugog 3 km. Do sada je iskopano 55 posto tunela, što zadovoljava predviđenu dinamiku.

Kopirati
Drag cursor here to close