Redovita sjednica

Struja za kućanstva po istoj cijeni, a za ostale slijedi promjena

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2015. u 12:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK je na svojoj 21. redovitoj sjednici dala suglasnost na prijedloge cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar i cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP 'Elektroprivreda' BiH d.d. – Sarajevo.

Na temelju pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio kako je prijedlog cijena dva javna elektroprivredna poduzeća utvrđen sukladno Metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH.

Prema tome, na današnjoj sjednici FERK je dao suglasnost na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar, i to da se tarife za kupce unutar kategorije potrošnje kućanstvo ne mijenjaju, dok se tarife kupaca unutar kategorije ostala potrošnja mijenjaju na način: da se kupcima I. tarifne grupe umanje za 3,71%, II. tarifne grupe da se umanje za 6,15%, III. tarifne grupe da se umanje za 7,77%, te da se tarife za IV. i V. grupu unutar kategorije ostala potrošnja ne mijenjaju.

Ukupno smanjenje tarifnih stavova za kupce kategorije ostala potrošnja za ovo elektroprivredno poduzeće u prosjeku iznosi 5%. Ulazna cijena energije koja je korištena za izračun tarifnih stavova za kupce koji se opskrbljuju u okviru univerzalne usluge je 7,44 feninga/kWh.

Prijedlog cijena javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo odobren FERK-ovom odlukom znači kako se za kupce unutar kategorije potrošnje kućanstvo tarifni stavovi ne mijenjaju, kao ni tarifni stavovi za I., III. i IV. grupu unutar kategorije ostala potrošnja.

Promjena tarifnih stavova izvršit će se za II. tarifnu grupu unutar kategorije ostala potrošnja, te će prosječno smanjenje biti u prosjeku za 0,95%. Na razini ukupne ostale potrošnje javnog poduzeća ovo predstavlja prosječno smanjenje 0,48%. Javno poduzeće je u izračunu ove cijene ulazilo s cijenom energije za kupce koji se opskrbljuju unutar univerzalne usluge od 7,506 fening/kWh.

Cijene usluge javnog opskrbljivača primjenjuju se od 1.1.2016. godine, navodi se u priopćenju FERK-a.

Podsjećamo, od 1. siječnja 2015. godine svi krajnji kupci električne energije su kvalificirani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor opskrbljivača električnom energijom, a također prestaju važiti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima.

Zakonom o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine propisano je kako je FERK nadležan za nadzor tržišta električne energije, za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača do potpunog otvaranja tržišta električne energije ili davanja suglasnosti na cijene usluge javnog opskrbljivača nakon potpunog otvaranja tržišta električne energije.

U tom smislu, FERK je donio Pravilnik o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača, kojim je između ostalog propisano da javni opskrbljivač predlaže cijene, po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, sukladno Metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH.

Osim navedenog, doneseno je rješenje kojim se izdaje dozvola za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva 'ANNY-comerce' d.o.o. Prozor-Rama i to na razdoblje valjanosti 10 godina. Odlučeno je, također, kako će se u postupak opće rasprave uputiti nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva 'Energetic-Electronic' d.o.o. Čitluk i GP Toming d.o.o. Grude, te je usvojena obavijest za javnost o kompletnosti podnesenog zahtjeva za izdavanje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva Obrtničko društvo 'SE Solar 1-2' Hadžići, vl. Mirsad Hrbat, iz Sarajeva.

Na kraju, FERK je donio odluke o davanju suglasnosti na izvješća o završenom ciklusu mjerenja, s normaliziranim i zamjenskim krivuljama opterećenja, od listopada 2015. godine, koja su dostavila dva javna elektroprivredna poduzeća, priopćeno je iz FERK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close