Planovi

Stress test: Federacija traži novac za nabavku plina

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2014. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Izvještaj o "Stress testu“ za mogući scenarij prekida snabdijevanja prirodnim plinom Federacije BiH koji je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Ova obveza Vlade Federacije inicirana je od strane Vijeća Europe i Tajništva Energetske zajednice Europske unije i odnosi se na sve zemlje članice ove energetske zajednice koje su dužne predvidjeti mjere povećanja ekonomske sigurnosti prije nastupajuće sezone grijanja 2014/15 godina.

Među mjerama Vlade FBiH je zaduženje premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži financijsku pomoć za nabavku plina na tržištu zemalja članica EU.

Premijer je zadužen uputiti i inicijativu Vijeću ministara BiH da odmah otvori pregovore s Mađarskom i/ili Republikom Srbijom i šire s državama članicama EU, koje imaju transportne veze s Mađarskom, o nabavci nedostajućih količina plina i o rezerviranju skladišnih prostora za plin, uključujući pojašnjenje člana 97/A mađarskog propisa.

Federalni premijer, također, treba Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu da, putem državnih institucija, obaveže i osigura adekvatno učešće NOS-a i "Elektroprijenosa BiH“ u prevladavanju mogućih problema vezanih za eventualni prekid isporuke plina i uključivanje električne energije kao alternativnog energenta.

JP Elektroprivreda BiH je zadužena da, u skladu sa svojim planskim dokumentom, kao alternativu za nedostajuće količine plina osigura napajanje električnom energijom, uključujući i nabavku neophodne opreme za to.

Federalna vlada i Vlada Kantona Sarajevo će dogovorno, u suradnji s Operatorom - Terminalima Federacije, osigurati uvjete za proizvodnju toplinske energije korištenjem tečnih goriva (LUEL/ mazut) u kotlovnicama koje su za to tehnički osposobljene.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi koordinaciju svih aktivnosti vezanih za "Stress test“ i da ovaj izvještaj sa zaključcima dostavi svim odgovornim subjektima s ciljem izrade operativnih planova o upravljanju rizicima u slučaju mogućeg prekida opskrbe prirodnim plinom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close