12,7x99

Streljivo iz Konjica u pakistanskim snajperima

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2014. u 12:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvornica namjenske industrije "Igman" isporučila je Pakistanu snajpersko streljivo 12,7x99, takozvani "ball sniper".

Ovu vrstu streljiva osim BiH proizvode još Južna Koreja, Južna Afrika i Velika Britanija. Sve te zemlje na natječaju su konkurirale za posao koji je na kraju dobila Bosna i Hercegovina.

Velepsolanik BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi za medije kaže da su se paralelno s tenderom odvijali i diplomatski napori da BiH dobije priliku izvoza na ovo, za namjensku industriju, važno tržište.

''Godinama imamo problema da izvezemo vojnu opremu na pakistansko tržište. Međutim, BiH je protekle nedjelje otpremila pošiljku sofisticirane municije pakistanskom Ministarstvu odbrane. Naznačenom kupcu roba stiže u Karači. Važna je to vijest i zbog toga što, tehnološki gledano, ovu visokosofisticiranu robu proizvode još samo Južna Koreja, Južna Afrika i UK i to na cijelome svijetu. Tender je pokazao da BiH može da konkurira ovim velikim zemljama'' naveo je Makarević u izjavi dostavljenoj medijima.

Riječ je o pošiljci vrijednoj gotovo milion konvertibilnih maraka, no Makarević kaže da je to tek prva od mnogih pošiljki koja se planiraju realizirati.

''Ističem da je to prva realizirana prodaja NVO iz BiH ka Pakistanu te da se najzad krenulo s ovim projektom u pravom pravcu. Ova isporuka nije velika, međutim, očekuje se višestruka isporuka istog produkta, te se automatski otvaraju mogućnosti za nove produkte. Zahvalio bih odgovornima iz Ministarstva odbrane Pakistana na njihovoj podršci i razumijevanju, te kolegama iz BiH koji su od početka podupirali cijeli projekt. Mislim da razloga za veliko zadovoljstvo ima, kako Igman iz Konjica kao proizvođač, tako i cijela namjenska industrija u BiH. Smatram ovo važnim korakom ka rehabilitaciji vojne industrije u BiH'' dodao je Makarević.

Bosna i Hercegovina godinama nastoji prevazići krizu u pregovorima s Pakistanom o isporuci oružja koja je nastala sredinom 2000-ih nakon što firma Pretis nije uspjela realizirati ugovor vrijedan 12 milijuna eura o isporuci tenkovske granate tipa 125 mm.

Veleposlanik Nedim Makarević zadovoljan je konačnim pomakom i realizacijom ove isporuke vojne opreme pakistanskom tržištu. Nada se da je ovo znak da su dvije zemlje spremne nastaviti s pregovorima o realizaciji starih, ali i novih projekata.

Zadovoljan može biti i konjički Igman, tvrtka namjenske industrije s trenutno najboljim ugovorima o izvozu oružja. Samo s američkom tvrtkom Howell Machine ugovoreni su poslovi sve do 2015. Tako će do kraja godine, Igman američkoj tvrtki Howell Machine isporučiti municiju u vrijednosti od oko 30 milijuna eura, naredne u iznosu od 50 milijuna, a 2015. godine vrijednost ugovora penje se na 80 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close