138 sati štrajka

Štrajk njemačkih strojovođa nanijet će gubitke od 500 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2015. u 19:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najduži štrajk radnika na željeznicama u Njemačkoj započeo je danas obustavom rada strojovođa teretnih vlakova., javlja Anadolu Agency (AA).

Iz sindikata strojovođa (GDL) navode da je ovo osmi štrajk od rujna prošle godine kada su tražili povećanje plaća. 

Štrajk će trajati 138 sati i očekuje se da će nanijeti štetu njemačkoj ekonomiji u iznosu od 500 milijuna eura. 

GDL navodi da su odluku za ponovno stupanje u štrajk donijeli nakon što 29. travnja, na posljednjim pregovorima o kolektivnom ugovoru sa njemačkom željezničkom kompanijom Deutsche Bahn (DB), nisu postigli dogovor. 

Zbog toga su strojovođe danas u 16:00 sati stupile u štrajk koji će trajati do 10. svibnja. GDL će zbog štrajka strojovođama dnevno plaćati 75 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

GDL je manji od dva najveća sindikata strojovođa u Njemačkoj. Sindikat traži povećanje plaće od pet posto i smanjenje radnog tjedna za sat vremena.

DB navodi da je štrajk neprimjeren. Ističu da sindikati nanose štetu ne samo putnicima nego i DB-u i njemačkoj ekonomiji. 

Predsjednik GDL-a Claus Weseslky, optužujući DB za trenutnu situaciju, kaže da je strategija DB-a postići jedan korak naprijed, a dva natrag. 

Ministar prometa Alexander Dobrindt, kritizirajući odluku o štrajku, kazao je da razumije ljutnju velikog broja građana zbog štrajka strojovođa.

GDL je 21. travnja održao štrajk koji je trajao 66 sati i nanio je štetu njemačkoj ekonomiji u vrijednosti od 200 milijuna eura. 

Kopirati
Drag cursor here to close