Svjetska bvanka

Što brže provesti reformu zdravstva

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2016. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije pitanje treba li Federaciji BiH reforma zdravstva, već kako je što brže provesti'', konstatirano je na današnjem susretu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, dopremijerke i federalne ministrice financija Jelke Milićević i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića s izaslanstvom Svjetske banke.

Uime ove međunarodne financijske institucije su u razgovorima u sjedištu federalne Vlade sudjelovali direktor globalne prakse za zdravstvo, ishranu i populaciju Olusoji Adeyi, direktorica za zemlje zapadnog Balkana Ellen Goldstein, šefica Ureda za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova, program lider sektora zdravstva za jugoistočnu Europu Timothy Johnston i viši stručnjak za zdravstvo Ana Holt.

Vlada Federacije BiH je, kako je kazao premijer Novalić, svjesna da je reforma zdravstva neophodna, ali i da je riječ o vrlo bitnoj i socijalno osjetljivoj oblasti opterećenoj problemima.

Ministar Mandić je ukazao na nužnost sanacije zdravstvenog sustava, no i da sama sanacija neće pomoći bez ukupne reforme, dok je ministrica Milićević kazala kako svemu treba prethoditi detalja analiza aktualnog stanja u ovoj oblasti.

Danas je identificirano nekoliko ključnih problema koji opterećuju zdravstvo u Federaciji BiH. Jedan od njih je fragmentirana bolnička mreža a određenim preklapanjem usluga. Ključnu ulogu, također je kazano, u lancu pružanja zdravstvenih usluga treba imati primarna zdravstvena zaštita.

Među pitanjima koje treba definirati su i buduća uloga Federalnog fonda solidarnosti, te uspostava jedinstvenog informacijskog sustava u oblasti zdravstva.

''Iznimno su bitne kampanje za educiranje javnosti o određenim zdravstvenim pitanjima, među kojima je štetnost korištenja duhana i duhanskih proizvoda. S tim u svezi, očekuje se i da će novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, koji bi uskoro trebao biti u proceduri usvajanja, imati dobre zdavstvene, ali i financijske učinke'', priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Reforma zdravstva jedna je od ključnih i najsloženijih u sklopu Reformske agende, tim više što je zdravstveni sustav, organizacijski i financijski, podijeljen na federalnu, kantonalne i općinske razine vlasti, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close