Isporuka

Stiže prva ruska nafta s Arktika

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2014. u 16:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u petak prvu rusku isporuku nafte s Arktika i rekao kako će ta platforma koju ekolozi napadaju pomoći Moskvi da poveća udio u globalnom energetskom tržištu.

Gazprom Njeft, naftni ogranak glavnog ruskog proizvođača plina Gazproma, poslao je prvih sedamdeset tisuća tona nafte tankerom s platforme Prirazlomoje, mjesta na kojem se lani održao prosvjed i uhićeno tridesetero pripadnika Greenpeacea.

Početak proizvodnje nafte na Arktiku, koji Rusija smatra ključnim izvorom nužnim za postupnu zamjenu već osiromašenih izvora u zapadnome Sibiru, dugo je odgađan zbog velikih troškova i tehničkih problema.

"U biti ovo je početak velike i krupne ruske operacije ekstrahiranja minerala i nafte na Arktiku", rekao je Putin koji je videolinkom iz svoje rezidencije kraj Moskve održao govor radnicima na platformi, među kojima je bio i čelnik Gazproma Aleksej Miller.

Ruska proizvodnja nafte stoji na nešto više od deset milijuna barela na dan i najveća je na svijetu, ali da bi to održala, nužni su joj novi izvori sirove nafte.

Kopirati
Drag cursor here to close