podnošenje zahtjeva

Štediše iz BiH i Hrvatske potražuju 385 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2015. u 07:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 230.000 štediša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji od Ljubljanske banke potražuju oko 385 milijuna eura, danas mogu početi s podnošenjem zahtjeva za povrat ušteđenog novca koji im nije bio dostupan od raspada nekadašnje SFRJ.

Zahtjeve će moći podnijeti sve do 31.prosinca 2017. godine, a na osnovu podataka i formulara objavljenih na web-stranici Fonda za sukcesiju Slovenije, treba dostaviti izjavu, podatke iz štednih knjižica, iznos novca koji potražuju, odnosno ovjerenu kopiju knjižice, podatke o tome je li vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine, dok pravo na potraživanje imaju i nasljednici.

"Zahtjev se podnosi osobno ili poštom i to pri Fondu Republike Slovenije za nasljedstvo, odnosno javnom fondu, samo u Glinškoj, u Ljubljani", napomenuo je za "Nezavisne" Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Prema njegovim podacima, od ukupno 130.000 štediša u BiH koji od Ljubljanske banke potražuju oko 250 milijuna eura, njih 40.000 je u RS.

"Prije 12 godina smo započeli pravnu bitku i sada smo u završnoj fazi, u kojoj će svaki štediša dobiti svoj novac. Posljednjih dana imamo posebno mnogo posla, jer velikom broju ljudi treba informacija, savjet, pomoć i mi nastojimo svima pomoći", napominje on.

Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša BiH, upozorila je još ranije da svi koji budu slali dokumentaciju to trebaju činiti s povratnicom, kako bi imali potvrdu da je ista stigla na pravu adresu.

Štediše će prvo dobiti informativni izračun, a ukoliko ne budu imali prigovor, to će postati pravosnažno sudsko rješenje.

Prve isplate trebale bi biti u veljači ili ožujku 2016. godine, s obzirom na to da je predviđeno da tri mjeseca od podnošenja zahtjeva novac bude isplaćen.

Kopirati
Drag cursor here to close