Najavili blokadu M17

Stanovnici Opina prosvjedovali zbog prašine boksita

Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2014. u 13:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani mostarskog prigradskog naselja Opine danas su prosvjedovali zbog prašine boksita koja im ugrožava zdravlje. Ističu kako ''ne mogu živjeti od te crvene prašine''.

BHRT piše kako se ruda uz pomoć teretnih vlakova Željeznica FBiH doprema iz Rudnika boksita Široki Brijeg i Posušje, a ovih dana je počela prerada i odvoz kamionima, na mjestu koje je od naselja udaljeno samo 30 metara.

''Mi imamo problema ne samo što se ruda ovdje odlaže, nego je ovdje bio i stroj koji je pravio buku i rađena je prerada ovdje. Sada su taj stroj odvezli, ali mi nismo s tim riješili problem. Mi želimo da ovdje više ne dođe ni gram boksita jer ugrožava naš život'', kaže žitelj Opina Sulejman Zilić.

''Život je postao nepodnošljiv. Zdravstveno stanje naše djece i mladih je sve ugroženiji. Ali netko ima koristi od ovoga ovdje. Zaista treba djelovati inspekcija, da se ovo digne na jedan veći nivo i da se svemu stane u kraj'', kaže imam u džematu Opine Seid ef. Maksumić.

Mještani poručuju da će učiniti sve da spriječe ovu ekološku katastrofu. Ako problem ne bude riješen najavljuju blokadu puta M-17, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close