Novogradnja

Stanove u Mostaru kupuju samo liječnici i profesori

Gospodarstvo / Flash | 30. 03. 2015. u 06:53 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poticanje stanogradnje za one koji prvi put rješavaju pitanje krova nad glavom nema, a banke nude dugoročne kredite s velikim kamatama da se vrati duplo više od dobijenog novca.

''Kreditno zaduženje jedino je rješenje da kupimo stan, a nemamo nikakvih opcija za dignuti kredit. Jedino nam ostaje da budemo podstanari, do daljnjeg'', rekli su za BHRT Ivana i Igor, koji su već šest godina u braku a isto toliko pokušavaju i dobiti kredit. Kako kaže ovaj mladi bračni par iz Mostara, u dosta banaka su tražili odobrenje za kredit, a ističu kako je zanimljivo da su im u jednoj banci rekli kako im nedostaje 90 KM mjesečno za kredit.

Kamatne stope kreću se od šest do dvanaest posto i daleko su više nego u zemljama regije i Europske unije gdje su od tri do pet posto. Razlog ovako visokih kamatnih stopa, je po riječima Igora Živka s Ekonomskog fakulteta sveučilišta u Mostaru jednostavan i vidljiv a to je 'utjecaj zemlje na visinu kamatnih stopa.

''Pod rizikom zemlje podrazumijevamo i tu jednu političku nestabilnost, a onda i ekonomsku i socijalnu situaciju koju zemlja nosi'', kaže Živko.

Unatoč svemu zgrade se grade a stanovi kupuju. Cijena u novogradnji doseže i do 2300 maraka po metru kvadratnom, a trgovci nekretninama kažu da su cijene u Mostaru najviše u BiH.

''Sada se gradi nekoliko novih zgrada u Mostaru, kao novogradnja cijene stanova se kreću od 2000 do 2300 KM po metru kvadratnom. Sada se radi 'Mljekara', u toj zgradi dosta stanova su kupili liječnici, profesori s fakulteta i djelatnici iz državnih institucija'', kazao je za BHRT Franjo Sivrić vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Za kupovinu stana od 40 metara kvadratnih u novogradnji u Mostaru potrebno je oko 100 tisuća maraka, što je većini mladih bračnih parova nemoguće.

Ipak većina građana, posebno mladih bračnih parova teško može do vlastitoga stana. Nikakvu pomoć im ne nudi ni država bilo povoljnim kreditiranjem ili poticanjem stanogradnje, stoga mladi bračni parovi preseljeni su biti podstanari ili živjeti s roditeljima.

Kopirati
Drag cursor here to close