MILIĆEVIĆ

Stanje u proračunu nije dobro

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2015. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz kako stanje u federalnom proračunu nije dobro, jer Vlada kasni s izmirenjem planiranih obveza za 2015. godinu.

Ona, pak, navodi da se očekuju prilivi od Svjetske banke, trend rasta prihoda od poreza te da će Vlada završiti započete razgovore s komercijalnim bankama, a sve da bi se ublažio problem likvidnosti.

Upitana kako Vlada namjerava sanirati Zavod MIO, što je obećano u sporazumu s umirovljenicima, kazala je da Vlada FBiH konkretno želi pomoći kroz povezivanje Zavoda MIO s domaćim financijskim institucijama.

‘’Problemi Zavoda akumuliraju se godinama zbog neredovnih priljeva u Zavod na ime poreza i doprinosa na plaće. Preuzete obveze prema Zavodu imaju povlašteni status i Vlada ih redovno i prioritetno izvršava. Ovaj saziv Vlade poduzeo je niz aktivnosti vezano uz stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, što će za posljedicu imati nova zapošljavanja i samim tim nove priljeve u Zavod. Također se sagledavaju i mogućnosti naplate potraživanja po neizmirenim porezima i doprinosima na plaću’’, kazala je.

Navela je kako su obavljeni razgovori s Udruženjem banaka kako bi se sagledala mogućnost popravljanja likvidnosti Zavoda i poštivanja roka isplate mirovina. Razmatraju se različiti odnosi kao što su otvoreni revolving, takozvani overdraft krediti i slično.

‘’O rezultatima ponude razmatrat će se sa Zavodom i bankama, a Vlada će posredovati u tim razgovorima’’, rekla je ministrica.

Odgovarajući na pitanje kako će Vlada nadomjestiti u proračunu 200 milijuna KM od MMF-a koje vjerovatno neće dobiti do kraja godine, Milićević je istaknula da će se ovo pitanje rješavati kroz komercijalni odnos s bankama i načelno su banke već iskazale interes da budu nadomjestak za transu MMF-a.

‘’U ovoj fazi raspravlja se o uvjetima kao što su rokovi i kamate. No, osnovni uvjet jeste usvajanje rebalansa proračuna FBiH za 2015. godinu u oba doma Parlamenta’’, rekla je ministrica Milićević za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close